Advertisements

Tadž Mahal: Najlepša građevina obavijena velom tajni

Čak i ako niste bili u Indiji, znate da je Tadž Mahal najznačajnija znamenitost ove zemlje i jedna od najlepših građevina na svetu.

Foto: Thinkstock

Izgrađen je u ime večne ljubavi, između 1631. i 1654. godine, a u njegovom podizanju je učestvovalo 22.000 ljudi.

Ovaj elegantni hram boje slonovače podigao je šah Jahan za svoju omiljenu ženu Mumtaz Mahal. Mahal je umrla nakon rođenja svog 14. deteta, pa je šah naredio da se iznad njenog groba sagradi grobnica kakvu svet nije video.

Uprkos tome što je danas čuven širom sveta, veći deo istorije Tadž Mahala i dalje je obavijen velom tajne.

Unutar Tadž Mahala, grobovi (kenotafi) podignuti u čast Mumtaz Mahal i šaha Jahana postavljeni su u osmougaonu odaju ukrašenu poludragim kamenjem. Ovi predivni spomenici samo su za prikazivanje, jer su grobovi prazni. Sarkofazi u kojima počivaju tela supružnika nalaze se u prostoriji ispod.

Minareti koji okružuju mauzolej izgledaju savršeno uspravno, ali su zapravo malo nagnuti prema spolja. To je urađeno iz dva razloga: radi estetike, ali i preventive, da bi se u slučaju zemljotresa stubovi srušili dalje od srca mauzoleja.

Prema čuvenoj legendi, šah Jahan je očajnički želeo da Tadž Mahal bude remek-delo kakvog nema na svetu. Da bi bio siguran da se ništa slično neće izgradi, navodno je naredio da se odseku ruke i iskopaju oči zanatlijama i majstorima koji su radili na njemu. Uprkos tome što je ova verzija događaja široko rasprostranjena, istoričari nisu pronašli nikakve dokaze koji bi potkrepili ovu priču.

Jedna od čari Tadž Mahala je što konstantno menja nijanse. Od zore do sumraka, sunce transformiše mauzolej. U zoru izgleda kao da ima bisernosivu i bledoroze boju, bleštavobelu u podne, a narandžasto-bronzanu tokom zalaska sunca. U večernjim satima poprima plavičastu nijansu.

Pojedina istraživanja navode da je, kao vođa, šah Jahan bio više nemilosrdan nego romantičan. Pojedini stručnjaci smatraju da je besprekorna simetrija simbol apsolutne moći. Veličanstvenost i rasipništvo (kristali, mermer, tirkiz) Tadž Mahala su doneli veliku slavu i moć Jahanu.

Izvor: b92

Iskusite virtuelni obilazak Tadž Mahala

Advertisements

Posted on 2. marta 2017., in Iz istorije, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: