Advertisements

Šta sve ljudi zaborave među stranicama knjiga?

Kataloški list američke Kongresne biblioteke, rešenje o plati, pozivi za sud, konzum karte, pa čak i novac samo su neke od stvari koje su čitaoci Univerzitetske biblioteke u Nišu zaboravili među stranicama knjiga.

Foto: Thinkstock

Bibliotekar Goran Marinković za tri godine sakupio je kolekciju sa oko 300 neobičnih obeleživača.

Potvrda o plaćenoj školarini s početka 20. veka. Stari novinski članci, razglednice, fotografije. Ovo nije deo kolekcije nekog arhiva ili muzeja, već onoga što su čitaoci univerzitetske biblioteke zaboravili među stranicama knjiga.

“Dozvola za instalaciju radio aparata iz 1947, najstarija legitimacija knjiga u bibliotekama iz 1933. i 1934, zanimljiv je i revers za podizanje kastanjeta iz ekonomata iz 1960, rešenje o dodeli plate za Marić Ljubicu, docenta Muzičke akademije, iz 1951. godine”, nabraja Marinković.

U ovoj kolekciji ima i ljubavnih poruka, pisama, recepata, voznih karata, pismenih zadataka, poziva za vojsku. Goran, po zanimanju istoričar, pre tri godine odlučio je da sačuva ove neobične bukmarkere.

“Nekakav materijal, istorijska građa iz nekog doba, da vidimo kako se tada razmišljalo i pisalo, kako je funkcionisala država. Imamo čak i posvetu akademiku Nikoli H. Iz ’98, američka Kongresna biblioteka njen kataloški listić – opis knjige, imamo i sudske pozive za okrivljene, evo i ovaj spisak za letovanje, šta je sve potrošeno”, dodaje.

Čitaoci često kao obeleživač stranica koriste ono što im se prvo nađe pri ruci. Tako je u ovoj kolekciji mesto našla i jedna disketa, jedna karta i nekoliko metalnih novčića.

Međutim, nekada obeleživači stranica vrede i ,,malo” više.

“Jednom prilikom je ispalo da je u knjizi ostala novčanica od 100 evra i odmah smo je vratili čitaocu. Bilo je – uh, hvala puno”, objašnjava Marinković.

Vlasnici neuobičajenih obeleživača retko dođu po njih. Goran kaže da Univerzitetska biblioteka planira da napravi izložbu zaboravljenih bukmarkera. To će možda biti prilika da neko od vlasnika prepozna nešto što je nekada davno zaboravio medju koricama knjige.

Izvor: b92

Advertisements

Posted on 17. februara 2017., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: