Advertisements

Sultan Abdulmedžid I – priča o dobrom sultanu

Bili su kod nas vekovima, krali i klali, ostali su nam u najgorem mogućem nacionalnom sećanju. Osmanlije su nam, vremenom, postali genetski neprijatelji i odrastamo učeći da su bili krvoločni i zli. Međutim, život nas nauči da nije sve crno i belo, te da i te kako postoje sultani koji su bili učeni, dobri i humani. Ovo je priča o jednom od njih.

 

Davne 1845. godine Irsku je pogodila velika nestašica hrane, usled zaraze krompire koji je bio primaran u ishrani ovog naroda. Velika irska glad, poznata i kao Velika krompirova grad, odnela je, po nekim proračunima, čak dva miliona života, a još dva miliona se, zbog glasi, odselila iz Irske – uglavnom u Ameriku. Neki istoričari tvrde čak i da je Velika glad bila genocid – zbog kontroverzne odluke britanske vlade o izvozu hrane iz Irske u Englesku, uprkos tome što Engleska nije bila gladna, a Irska i te kako jeste.

Mnoge organizacije su poslale pomoć Irskoj. Najpre su zaposleni u Istočnoindijskoj kompaniji donirali 14 hiljada funti, a Čata Indijanci, koji su 16 godina ranije iskusili progon, poslali su koliko su mogli – 710 dolara i pšenicu.

 

Međutim, najneočekivanija pomoć stigla je iz Otomanskog carstva. Sultan Abdulmedžid I imao je samo 23 godine u tom trenutku, a carstvom je vladao već punu deceniju. Sin sultana Mahmuda II školovao se u Evropi, tečno je govorio francuski i interesovao se za književnost i klasičnu muziku. Čuveni osmanski reformator putovao je carstvom da bi pratio promene, slušao je javne žalbe i organizovao prijeme za narod.

Abdulmedžid bio je poštovan u celom svetu i poznat po svojoj humanosti. Ponudio se da pošalje 10.000 funti, ali su ga britanske diplomate savetovale da ne šalje više od hiljadu – jer je kraljica Viktorija poslala samo dve hiljade funti. Sultan je prihvatio sugestiju i poslao hiljadu funti, a Henri Vesli, britanski ambasador u Osmanskom carstvu, izrazio je svoju zahvalnost u ime Britanije. Štampa u Velikoj Britaniji kritikovala je diplomate jer su odbili prvobitnu ponudu samo da se ne bi osramotila kraljica.

Međutim, Abdulmedžid pronašao je alternativne načine da pomogne gladnim Ircima. Idan danas na grbu luke Drogedi u Irskoj, kao i na grbu lokalnog fudbalskog grba, nalaze se polumesec i zvezda, u čast sultana Abdulmedžida koji je tajno poslao pet brodova punih hrane.

Brodovi su se krišom ukrcali u luku jer je Britanija pokušala da ih spreči da uplove. Postoje i dokazi ove priče – novinski članci,kao i pismo zahvalnosti irskih zvaničnika upućeno sultanu.

– Abdulmedžidov potez bio je potez dobrog, humanog, milosrdnog čoveka. Ovaj Muhamedanac postupio je po hrišćanskom duhu i dao primer koji bi mnogi Hrišćani trebalo da prate – napisano je u irskom „Freeman’s“ žurnalu.
Irci su uzvratili podršku Otomanskom carstvu kada su se priključili Krimskom ratu kako bi branili teritoriju Osmanlija od Rusije. U ratu su učestvovale irske medicinske sestre i inženjeri, kao i prvi ratni novinari u istoriji, ali i oko 30.000 irskih vojnika.

Ginuli su hrabro i bez zadrške, znajući da ginu za čoveka koji im je nahranio decu kada im je bilo najteže.

Izvor: Dnevno.rs

Advertisements

Posted on 8. februara 2017., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: