Advertisements

Krinolinomanija: opasan viktorijanski odevni predmet koji je ubio oko 3.000 žena

Zamenik mrtvozornika je prokomentarisao da ga je zapanjila pomisao da su slučajevi smrtnosti od tadašnje mode, prolazili bez više upadljivosti u matičnom registu, od napomene da su bile „iznenadne smrti od vatre, prouzrokovana krinolinom“.

Sličan slučaj je prijavljen kasnije te godine, kada je šesnaestogodišnja Ema Mjuson umrla pošto se deo zapaljenog uglja dokotrljao iz kuhinjskog šporeta i zapalio njenu krinolinu.

coloured-stereocard-entitled-putting-on-crinoline-depicting-a-woman-being-dressed-in-a-crinoline-published-by-the-london-stereoscopic-company-london-640x329

Mesec dana kasnije, 8. decembra 1863. godine, ozbiljan požar u crkvi u Santjagu (Čile), odneo je između dve i tri hiljade života. Ozbiljnost smrtnih slučajeva se velikim delom pripisuje velikim količinama zapaljive tkanine od kojih su ženske krinoline bile sašivene.

Dve značajne žrtve u požaru krinolina su bile nezakonite ćerke Vilijama Vajlda, Emili i Meri, koje su umrle u novembru 1871. godine, pošto je požar zahvatio njihove krinoline.

Slavejkov je prijavio da je 1864. za preko 14 godina umrlo najmanje 39.927 žena širom sveta zbog požara koji su bili povezani sa krinolinama. Iako su platna otporna na vatru bila dostupna, smatrala su se manje privlačna i nepopularna.

Ostali rizici povezani sa krinolinama su bili da mogu da se drugim ljudima zapletu u stopala, točkove kočija i nameštaj, ili da udar vetra oduva osobu koja nosi haljinu.

stereocard-part-of-the-howarth-loomes-collection-not-in-exhibition-640x341

Godine 1859. dok je učestvovala u poteri, Luiza, Vojvotkinja od Mančestera, zakačila je svoj obruč preko ograde i cela krinolina joj se podigla preko glave, tako da je svojim pratiocima otkrila sve što je ispod haljine.

Krinoline su nosile radnice u nekim fabrikama. To je dovelo firmu Kortalds do toga da radnicama da instrukcije kako svoje obruče i krinoline ne bi nosile na posao.

Kanington je opisao da je video fotografiju radnica iz fabrike šibica Brajant i Mej, koje su nosile krinoline. Izveštaj u „The Cork Examiner-u“ od 2. juna 1864. godine, izveštava o smrti Ane Rolinson, izazvanom povredama tako što je mašina uhvatila krinolinu u „Firewood bleach works-u“.

Izvor:

Thevintagenews.com

Prevela sa engleskog:

Nevena Vuksanović, Kostolac

Advertisements

Posted on 2. februara 2017., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: