Advertisements

Jeleni Pilipović nagrada: Istraživanje Sapfine poezije

Nagrada „Nikola Milošević“ ovog je puta pripala Jeleni Pilipović za Erotološko čitanje Sapfine poezije, a žiri je odluku obrazložio činjenicom da je autorka sebi postavila izuzetno težak zadatak, „da ustanovi mesto fragmenata slavne antičke pesnikinje u civilizacijkom horizontu ljudske duševnosti“.

Foto: Thinkstock

Žiri Radio Beograd 2 nagradu je dodelio Pilipovićki i zbog izvanrednog stila kojim istražuje vodeće motive starogrčke pesnikinje i pokazuje srodnosti i razlike shvatanja coveka izmedu epa i lirike.

Sačuvani opus čuvene grčke pesnikinje takođe je prikazan posredstvom motiva idealizacije i divinizacije, koji povezuju Sapfo i Njegoševu „Noć skuplja vijeka“, dok, kada je reč o antici, autorka analizira razvoj fenomena erosa od Homerove terminologije pa do Platona, navedeno je u obrazloženju žirija u kojem su bili profesor Milo Lompar, akademik Slobodan Grubačić i profesor Dragan Prole.

Autorki će nagrada biti uručena u četvrtak, 9. februara u zgradi Radio Beograda, a nagrađeno delo „Ka lepoti – Erotološko citanje Sapfine poezije“ izdala je Akademska knjiga.

Jelena Pilipovic predaje na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na kome je stekla zvanje magistra i doktora nauka.

Izvor:

b92

Advertisements

Posted on 1. februara 2017., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: