Advertisements

29. januar – Dan gradske opštine Kostolac

Dan Gradske opštine Kostolac obeležava se 29. januara. Tog dana, pre sedam godina formirana je jedna od najmlađih opština u Srbiji, koju osim Kostolca, čine i četiri okolna sela – Stari Kostolac, Ostrovo, Klenovnik i Petka. Povodom obeležavanja Dana Gradske opštine Kostolac Gradska opština Kostolac i Kulturno-sportski centar Kostolac organizuju raznovrstan program, u sklopu koga će u sredu 30. januara u Domu kulture u Kostolcu biti održan koncert grupe Legende. Ulaz je slobodan.

6faf95a407946923d692f4ddda792716_m

Kostolac se prvi put pominje u spisima 1380. godine. Staro rudarsko naselje nastaje u drugoj polovini XIX veka. Novi Kostolac počinje da se gradi 1942. godine. Od Požarevca je udaljen 11, a od Beograda 90 kilometara. Strukturu stanovništva čini bogatstvo od 26 nacija i etničkih grupa. Ta šarolikost je stvorena dolaskom ljudi sa svih strana u rudarski gradić kojem je bila potrebna radna snaga. Sada je to grad sa oko 15.000 stanovnika.

Povodom Dana Gradske opštine Kostolac, biće dodeljene Povelje Gradske opštine Kostolac pod nazivom Povelja „Đorđe Vajfert“ – „Vajfertov žig“. Povelje se dodeljuju preduzećima, ustanovama, državnim organima, mesnim zajednicama, udruženjima, društvenim organizacijama i građanima za izvanredne rezultate i dostignuća u radu u oblasti: privrede, poljoprivrede, umetnosti, nauke, medicine, arhitekture i urbanizma, novinarstva, obrazovanja, sporta, doprinosa u akcijama socijalnog i humanitarnog karaktera, stvaralaštva mladih i drugim oblastima.


Ove godine je tačno 80 godina od smrti Đorđa Vajferta (1850-1937) i tim povodom u BIblioteci u Kostolcu, ogranku Narodne biblioteke u Požarevcu, održano je veče posvećeno njegovom životu i radu. Vajfert je svojim rudnikom postavio kamen temeljac rudarstvu u Kostolcu. Svojim životom bio je primer svojim savremenicima, a i svima onima koji su posle njega došli, tako da zaslužuje da ga se Kostolac seća i da slavi njegovo ime.

Advertisements

Posted on 29. januara 2017., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: