Advertisements

Naučite dete da voli knjige

Relativno je česta žalba roditelja da današnja deca uopšte neće da čitaju. Ipak, to ne znači da je dete nemoguće naučiti da voli knjige – samo se s razvijanjem ljubavi prema knjizi i lepoj reči treba baviti od što ranijeg uzrasta i uz dosta pokazivanja sopstvene naklonosti prema čitanju.

Foto: Adamova1210/Pixabay.com

Za početak, s decom treba razgovarati i razvijati njihov rečnik. Manjoj deci treba često govoriti nazive različitih stvari, prvo konkretnih, kasnije i apstraktnih, kao što su osećanja i ideje. Treba ih i podsticati da vam kažu nazive stvari i značenje pojedinih reči – time obezbeđujete da vaš mališan ume pravilno da se izražava. Dok su deca još sasvim mala (pre nego što krenu u vrtić), razgovor, a naročito recitovanje pesmica s rečima koje se rimuju i ponavljaju su najkorisniji. Već se tu može početi s azbukom.

Poželjno je koristiti jednostavne, kratke reči i rečenice kako bi deca lakše razumela – i izbegavati tepanje, već sve reči izgovarati nežno, ali pravilno (dete ne zna da mu tepate, nego misli da je to pravilan izgovor). Sve ovo uz dosta entuzijazma i lepog raspoloženja, jer mala deca na to i te kako reaguju.

Sa starijom decom (uzrast za vrtić i kasnije) je već moguće više razgovora. Postavljajte pitanja i odgovarajte na njih, raspitujte se o tome kako im je protekao dan, šta su sve radila, raspitujte se šta se sve dešavalo oko njih i njima samima. Podstaknite ih da koriste pune rečenice i da pravilno izgovaraju reči – najbolje je sopstvenim primerom, ne samo tako što ćete im ispravljati greške. I obavezno ih pažljivo slušajte.

U tom uzrastu im već možete čitati knjige, naučiti ih da čitaju i podsticati ih da čitaju naglas – tako ćete najlakše primetiti gde „škripi“. Ako imaju problema s pravilnim izgovorom, tu pomažu igre rimovanja i igre spajanja različitih slogova zajedno. Ukoliko je tečno čitanje problem, pomoći će ponavljano čitanje pasusa ili i celih knjiga koji su im već poznati.

Deca često vole da pročitaju roditeljima knjigu koju su roditelji njima nekoliko puta pročitali – podstičite ih u tome, jer je to odlična vežba za tečno čitanje. Ako su pročitali knjigu, ali ne umeju da kažu o čemu se u toj knjizi radi, podstičite njihovu koncentraciju tako što ćete s njima pričati o tekstu pre čitanja, a zatim i postavljati pitanja dok čitaju (onda kad prave pauze, nemojte ih prekidati), kao i nakon što su završila; pričajte s njima o događajima u priči. Sve to će doprineti kako njihovom umeću izražavanja tako i njihovim čitalačkim sposobnostima.

Izvor:

Krstarica

 

Advertisements

Posted on 26. januara 2017., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: