Advertisements

Nije važno u kakvom svetu živiš, važno je kakav je svet u tebi!

Neko je jednom rekao da nije važno u kakvom svetu živiš, važno je kakav je svet u tebi. Istina je da je svet u nama često reakcija sveta u kojem živimo, ali je još veća istina da svet u nama može biti kreator sveta u kojem živimo. Naše odluke imaju moć oblikovati ne samo našu stvarnost, već i stvarnost naših međuljudskih odnosa. Potvrđuju to mnogi ljudi koji su u katastrofalnim uslovima života stvorili nešto novo, vredno i pozitivno, ostavili mnogo veću ostavštinu nego oni koji su živeli u idealnm uslovim života.

people-772492_960_720-860x450_c

Ne treba nam puno da se požalimo na svet oko sebe, na ljude s kojima živimo i radimo. Štaviše, to činimo svakodnevno na svom radnom mestu, u svojoj porodici, na druženju s prijateljima. Kao da žaleći se izdahnjujemo sve one osećaje težine i nezadovoljstva. Možda to malo i ima terapeutskog učinka ali ima mnogo više negativnih posledica. Žaleći se utvrđujemo se u uverenju i sebi šaljemo poruku da je naš svet užasan, da se nismo sposobni nositi sa njim i da naš život nema smisla.

Govoriti opet dobro o svetu oko sebe značilo bi lagati, jer zaista, okolnosti nisu bajne. Pa šta onda možemo učiniti? Postoji li treća opcija?  Postoji, to je naša vera u sebe, vera da kakve god bile okolnosti, nećemo dopustiti da nas slome, nećemo sebe proglasiti gubitnicima dokle god dišemo, jer znamo da imamo čitav niz mogućnosti pred sobom, ali ih možda trenutno ne vidimo, jer smo samo usmereni na žaljenje, na kukanje, na zapomaganje životom kojim živimo.

Kada tako počnemo razmišljati onda zaista možemo prihvatiti činjenicu da nije važno u kakvom svetu živimo, važno je kakav je svet u nama. To je jedini svet u kom možemo nešto menjati, to je svet u kog moramo svakodnevno ulagati svojim pozitivnim razmišljanjem i odlukama. Što se više zadržavamo u tom svetu, u sebi on postaje dominatniji i snažniji, on postaje izvor rešenja, pokretač i izazov promene sveta u kojem živimo.

Mario Žuvela

Izvor: Savjetnikuspjeha.com

 

 

Advertisements

Posted on 21. januara 2017., in Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: