Advertisements

Otvoreni grad – Tedžu Kol

Otvoreni grad je prvi roman nigerijsko-američkog književnika Tedžua Kola. Knjiga je objavljena prošle godine u izdanju izdavačke kuće Dereta iz Beograda. O knjizi pročitajte više iz ugla mog poštovanog saradnika, pisca, književog kritičara i prevodioca – Dimitrija Janičića.

otvoreni-grad_naslovna

ŠETNJA PO NJUJORKU

Evo jednog romana za zahtevnije čitaoce. Ako sa ovim autorom prošetate (razume se čitajući njegovu knjigu) Njujorkom, jer je ova knjiga neka vrsta opisa tih šetnji, siguran sam da nećete biti uskraćeni za interesantan čitalački doživljaj. Ovo je roman koji nema kontinuirane radnje, koji ne prati sudbinu ili život neke ličnosti. Ovo je majstorski ispričana priča o velikom gradu.

Autor Tedžu Kol, može da bude vaš vodič kroz taj grad. Ne klasični, turistički vodič, već znatno zahtevniji, opširniji, a često i lutalački raspoložen. Autor je istoričar umetnosti, psihijatar, fotograf, poznavalac književnosti i muzike. Ali, autor je i pisac. Interesantna je ličnost: rođen je u Americi, odrastao u Nigeriji, diplomirao istoriju afričke umetnosti na Londonskom univerzoitetu, a doktorirao na Kolumbiji. Piše fotografske kritike za Njujork tajms magazin. On plastično, rečima crta sve ono što vidi. A uz ono što vidi, on se upušta i u znatno dublju priču, daje nam više od onoga što vidimo. Jer, autor ispriča pasus ili dva o samom mestu, njegovom izgledu, njegovom stanju u tom trenutku. Onda taj opis poveže sa sudbinama ljudi, prošeta kroz istoriju, vrati se razgovoru sa svojim prijateljima, zaviri iza kulisa, spusti se u podzemlje, a ponekad ga asocijacije ponesu u neko drugo mesto i drugo vreme. Njegov odlazak u neki bioskop ili izložbu slika, njegovo razgledanje izloga knjižare, nisu samo priča o tome. On će se usput setiti svoga detinjstva, očeve odluke da ga pošalje u vojnu školu, setiće se nekih svojih prijatelja i njihovog života. Priča će se raširiti poput slojevite lepeze, šetnja će nas odvesti u neko drugo vreme, a ponekad i u neki drugi grad. Biće reči i o politici, rasnoj diskriminaciji, seksu, odnosu Amerike prema Izraelu, osujećenosti Palestinaca, roditeljskoj ljubavi, bolesti i smrti, Kipu Slobode, seobi ptica…

Sve priče su ispričane u prvom licu. Verovatno zato i deluju ubedljivo. Tačno je da autor hoda širokim i pravim bulevarima velikog grada, ali njegova priča nije široka i bulevarska. Ona je mnogo krivudavija. Ona zadire u sećanja, u susrete sa ljudima, u istoriju, u tuđe priče, u knjige koje su pisane o tom mestu. Priča je slojevita. Izgleda kao da glavicu crnoga luka skidate sloj po sloj. A slojevi su različiti: po osećanju, boji, vremenu, ljudima… Dok je jedan sloj opis trenutnog susreta sa njegovim starim i bolesnim profesorom koji se polako gasi, drugi sloj je reminiscencija na zbivanja u njegovoj zavičajnoj Nigeriji, treći priča o nekoj knjizi, zgradi ili čoveku koji je svoju sudbinu vezao za tu zgradu ili ulicu. Naredni sloj je priča o večeri u nekom restoranu, pljusak koji je autora skvasio do gole kože i naterao ga da se ispod neke nadsrešnice sprijatelji sa potpuno nepoznatim ljudima.

Za čitanje ove knjige treba se pripremiti. U njoj ne treba tražiti laganu zabavu. Ona traži čitaoca istraživača, radoznalca koji je spreman da se odrekne prvog pogleda za sagledavanje novih dimenzija vremena i prostora. A te nove dimenzije može da nam ponudi samo istinski majstor pripovedanja, kome se reči nižu tako prirodno, a prelaz sa današnjice u neko potpuno drugačije vreme ili neko mesto udaljeno hiljadama kilometara deluju kao izlazak iz kuće na ulicu.

„Otvoreni grad“ nije dnevnik, iako se poglavlja mogu učiniti kao da su dnevničke beleške. No, autor je dozvolio da vreme poništi dane, iako su oni predstavljeni suncem, pljuskom, oblacima i maglom, smogom ili opisom odeće prolaznika. Ali nisu dnevnički.

Ovo je debitantski roman Tedžua Kola. Ali, ovo je knjiga koju su svi književnoi kritičari zapazili, svrstavajući je u spisak velikih knjiga o ovom velikom gradu. Istovremeno, ova knjiga je dokaz velike pripovedačke veštine, proze koja teče tako slobodno i nenapadno, a tako ubedljivo i sigurno, ne ostavljajući istinski radoznalog čitaoca ravnodušnim.


Dimitrije Janičić

Beograd

Advertisements

Posted on 12. januara 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi i pisci, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: