Priča koja prati fotografiju kolone vukova u snegu

Verovatno ste već vidjeli fotografiju čopora vukova koja kruži društvenim mrežama i koja je objavljena na velikom broju domaćih portala. Fotografija opisuje organizaciju čopora vukova, a izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama.

0vgoxjfh_vukovi_475_316_85_s_c1
Dok opis ispod fotografije zvuči idilčno, istina je ipak sasvim drugačija. Nažalost, radi se o još jednoj u nizu neproverenih priča koje su vodeći mediji pokupili s Facebooka, piše Pixelizam

U nastavku možete pročitati priču koja je izvorno objavljena na Facebooku, a kasnije prenesena na portale:

Fantastična, logična i pravedna organizacija, čopor vukova:
Prva tri vuka koji prte sneg su i tri najstarija, najbolesnija i najsporija člana zajednice. Oni diktiraju tempo, a u slučaju da naiđu na opasnost bit će prvi žrtvovani. Da idu na kraju kolone, verojatno bi toliko zaostali da bi se izgubili i bili lak plen. Za njima ide 5 najjačih i najboljih vukova iz čopora koji čine neku vrstu izvidnice, pa iza njih u zlatnoj sredini ide 11 vučica, iza njih ponovno petorica muških koji kao vojska čuvaju leđa čoporu i na kraju, poslednji, skoro izolovan, ide vođa čopora koji tako izdaleka ima i odličan pregled na celu kolonu i sve drži pod kontrolom…”

Navedena fotografija uopće nije zabeležena u Rumuniji, kako navode portali, već na arktičkom krugu u severnoj Kanadi, u Nacionalnom parku Wood Buffalo. Vukove je uslikao Chadden Hunter prilikom snimanja fantastičnog BBC-jevog serijala Frozen Planet kada je ekipa pratila čopor vukova koji je lovio bizone. Prema opisu fotografije s BBC-ja – na čelu navedeng čopora se nalazi alfa ženka (koja je vođa ovog čopora), a za njom idu ostali vukovi u jednoj liniji kako bi sačuvali energiju, s obzirom da su u vreme kada je fotografija nastala temperatura padala i do -40 ° C.

Ovako veliki čopor vukova se uglavnom može videti na severu Amerike, a oni se obično pojavljuju tokom zime kada je njihovo okruženje bogato hranom. U ovom slučaju, bizoni koji žive na istoj teritoriji su poprilično ograničeni hranom i dubokim snegom, pa ih vukovi lakše love.

Vukovi koji žive u ovom nacionalnom parku su jedini vukovi na svetu koji su se specijalizirali za lov na bizone veće deset puta od sebe. Oni su takođe najveći i najsnažniji vukovi na Zemlji. S druge strane, u nacionalnim parkovima Rumunije je gotovo nemoguće videti ovako velik čopor, s obzirom da prema službenim podacima prosečan čopor vukova koji živi u Rumuniji broji svega 4.4 člana.

Fotografiju također možete pogledati i na portalu The Guardian: BBC Frozen Planet – in pictures

Izvor:

M.pogled.ba

Posted on 30. decembra 2016., in Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: