Advertisements

Prepustite se, Univerzum savršeno brine za vas!

Ako ste čitali knjigu „Tajna“ ili „Zakon privlačenja“ ili gledali film „Tajna“, mogli ste steći utisak da istorija počinje od Amerike i da je Tajnu čovečanstvu obelodanio tandem Abraham–Hicks. Međutim, takvo razumevanje stvarnosti da Nebo ispunjava naše želje utkano je u duhovne tradicije svih naroda i vera sveta. To ste sigurno mogli i sami zapaziti kada ste nekada celim bićem stvarali nešto (umetničko delo, gradili kuću, otvarali firmu i sl.), da vam se činilo kao da vam celi Univerzum pomaže da poduhvat uspe. Tajna je u tome što nije bilo „kao“ da vam univerzum pomaže, nego vam jeste pomagao.

531299_328197180580935_367631736_n

Među najstarijim zapisima čovečanstva, u indijskim Vedama, rečeno je da „postaješ ono što misliš“. Sveta knjiga Sika („Šri Guru Grant Sahib“) kaže: „Kakva je tvoja svesnost, takav je tvoj put“. U Bibliji ima mnogo mesta koja kazuju da mišljenjem i verom možete menjati Stvarnost:

„Imajte veru Božju; jer vam zaista kažem: ako ko reče gori ovoj: digni se i baci se u more, i ne posumnjaj u srcu svomu, nego poveruj da će biti kao što govori: biće mu što god reče.“ (Evanđelje po Marku 11:23).

A kako nam to i zašto Univerzum (Milost, Nebo, Bog, Stvarnost…) pomaže u ispunjavanju želja i snova? Pa zato što u suštini našeg Bića – mi jesmo Univerzum.

*Prema Vedama, mi smo večni sićušni deo večne i sveznajuće Apsolutne Istine (Boga) i Kreacije, kvalitativno gledajući smo jedno, iako smo duhovne individue i kvantitativno sićušni u poređenju s aBožanskom Osobom. (atma)

„Carstvo je Božje unutra u vama.“ (Evanđelje po Luki, 17:21)

I zato ako Boga ne nađete u sebi, drugde ga nećete naći. To je lepo predstavljeno u konceptu Brahman–Atman, gde je Brahman svet, a Atman njegov odbljesak u nama. Stvarnost je okean, a mi smo talas koji je uvek (i kada nastaje i dok traje i kada nestaje) deo tog okeana, znali to ili ne, hteli to ili ne. A kada smo već kod talasa, upravo energija talasa misli – talasna dužina (frekvencija) – jeste način kojim smo vezani sa svime što jeste. Stvarnost je mreža energija različitih frekvencija (N. Tesla: „Materija je smrznuta energija“), a mi smo njen suštinski deo, jer je Svest osnova Univerzuma. Poimanje da nam Univerzum ispunjava želje ušlo je u bajke i mitove. Sećamo se svi Aladinove lampe i Duha koji stalno govori: „Gospodaru, reci svoju želju“, ili mita o kralju Midi. U Indiji oduvek decu uče da anđeli stalno lete nebom i neprestano ispunjavaju naše želje i da zato moramo paziti šta mislimo i želimo da nam se ne bi ispunilo nešto ružno („Misli pozitivno“, rekli bismo na Zapadu i poverovali da smo to mi izmislili). Stvarnost i nema neku unapred programiranu sadržinu nego je mi ispunjavamo svojim mislima i željama. A da moramo paziti što želimo, uči nas mit o kralju Midi, koji je poželio da se sve što dotakne pretvori u zlato, pa je skoro umro od gladi i žeđi jer se sva hrana i voda zaista i pretvarala u zlato dodirom.

Prvo želim da vam kažem da vam za najsigurniji način nikakva posebna tehnika nije ni potrebna da bi se postigao uspeh i ostvarili snovi i sreća. Da je, zapravo, dovoljno da se potpuno prepustite Toku da vam bira i put i način („Neka bude volja Tvoja“). Okretanje sebi, vraćanje u sedište Bića, traganje za unutrašnjim mirom, zaustavljanje u sadašnjem trenutku (meditacijom, molitvom, igrom, pesmom, stvaralaštvom), prosvetljenje, spasenje – sve su to samo različite reči i imena za put koji vodi Blaženstvu. Stanju u kome direktno vidimo Bićem bez posredstva uma, u kome i spoljašnji svet i sebe posmatramo kao gledaoci pozorišnu predstavu. Stanju u kome imamo misli i emocije, ali one više nemaju snagu, već ostanu samo prazne ljušture; postojanju u kome takođe reagujemo, ali vidimo, kao svedoci, sebe u reakciji (više nismo s njom poistovećeni). To Blaženstvo donosi vam sreću u kojoj se sve postavlja na svoje mesto („sneg pada i svaka pahuljica leže točno na svoje mesto“). Ako se umu i učini da je nešto nepovoljno, svedok u vama zna da um ne razume što je dobro, a što ne – i taj tihi posmatrač zna da je sve savršeno.

Ego je samo zamka

Ovaj pristup je i najlakši i najteži; najlakši jer ne trebate raditi ništa. Vi ste s duhovnog nivoa gledano već prosvetljeni, blaženi i srećni. Više vam nisu potrebna nikakva učenja, knjige, tehnike, rituali, posebni postupci, vere i zaveti. Nije potrebno da išta više dodajete, već da oduzimate. Trebate samo dopustiti da se dogodi, da se s potpunim poverenjem prepustite onome što (već) JESTE. Zna Otac vaš nebeski što vama treba i pre nego što zamolite.

Istovremeno, taj je put i najteži; naš ego, naša iluzija o nama – ličnost (grčki: persona, prosopon, προσωπον, znači „maska“ kao i u slovenskim jezicima: ličnost, ličina, maska) – šapuće nam da ništa od toga nije tačno, da su to sve gluposti (verojatno mnogima od vas sugeriše baš ovoga trenutka) i da se vi držite svoje „zdrave pameti“. Tu je zamka! Ego zna, um zna, da je prosvetljenje njegova smrt. „Moramo umreti da bismo živeli“ (Korinćanima 1, 15:36) – ego mora umreti da bismo mi – duša (najzad) živeli. Ali ego to ne da, traži garancije.

Znate, na severu Indije hvataju ptice tako što između dva drveta vežu konopac, a na sredini uvežu jedan štapić koji se slobodno vrti. Kada ptica sleti na taj štapić, budući da nema oslonac, on se pomakne i ptica se uplaši da će pasti, pa se grčevito uhvati za taj štap i visi naglavačke. Poslije nekoliko sati, lovac mirno došeta, uhvati pticu i stavi je u kavez. Ptica je samo trebala pustiti štap za koji se držala. Tada bi kratko padala i potom bi ponovo poletela. Ovako, završila je u kavezu. Tako se mi držimo ega i umesto slobode (života večnog), nađemo – kavez. Potrebno je samo da se pustimo. Jedan od mojih prvih pacijenata u antistres terapiji, inače neuropsihijatar, reče mi kako stalno sanja da se drži za neko uže koje se ne drži ni za šta. Pusti, pusti – to je rešenje koje smo vežbali.

Svojim učenicima joge kao ilustraciju izmislio sam „nebesku menjačnicu“ koja nas stalno poziva da priđemo i damo tu falsifikovanu novčanicu (ego), u zamenu za koju ćemo dobiti pravu novčanicu (dušu-Biće), ali mi ne damo. Em smo zavoleli svoj falsifikat, em ne verujemo da prava novčanica zaista i postoji. Eto, to je put u „Carstvo nebesko na zemlji“.


Izvor:

Atma.hr

Prilagodila ekavici Renata Mnc

Advertisements

Posted on 22. decembra 2016., in Filozofski kutak. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: