Advertisements

Pronađeno vinčansko naselje kod Trstenika

U organizaciji Muzejske zbirke pri Narodnom univerzitetu Trstenik, nakon višedecenijske pauze, nastavljena su arheološka istraživanja neolitskog lokaliteta „Šljivik“ u selu Stragari kod Trstenika.

Figure iz vinčanskog razdoblja

Tokom oktobra i novembra meseca, u okviru petnaest radnih dana, ekipa stručnjaka iz Narodnog muzeja u Kruševcu istraživala je deo većeg naselja koje hronološki odgovara vremenima vinčanske kulture.

Do pokretanja dva istraživačka sektora, površine oko 40 kvadratnih metara, došlo se na osnovu rezultata geofizičkih merenja Rudarsko-geološkog fakulteta.

Tom prilikom, na dubini od 30 centimetara, potvrđeni su delovi nadzemnog stambenog objekta, koji je, po svemu sudeći, imao pravougaonu formu i orijentaciju severozapad-jugoistok, po dužim stranama.

Jelena Vukčević, rukovodilac muzeja u Trsteniku rekla je za Tanjug da je nalazište od nemerljivog značaja za opštinu Trstenik.

„Posle skoro trideset godina, ponovo su nastavljena arheološka ispitivanja na neolitskom lokalitetu „Šljivik“. Sada kada smo potpuno sigurni da je ovde postojalo naselje, možemo da planiramo i otvaranje arheološkog parka. To bi bila replika neolitskog naselja, koje bi bilo jako interesantno učenicima i turistima“, rekla je Vukčević.

Ona je objasnila da su u naselju koje su pronašli, uglavnom živeli ljudi koji su se bavili lovom i ribolovom, i nisu bili ratnici. A o tome svedoče ostaci odeće i oruđa.

Prateći pokretni inventar koji su činili delovi kuhinjske grnčarije, kultne posude, ribarski tegovi, kao i veća količina životinjskih ostataka, odgovara starijoj fazi Vinčanske kulture.

Za narednu sezonu planiran je nastavak geofizičkih istraživanja koja će otvoriti put arheološkim iskopavanjima većeg obima.


Izvor:

Blic

Advertisements

Posted on 14. decembra 2016., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: