Advertisements

Čajkovski je svoj najlepši marš komponovao u čast srpske vojske

Čuvena kompozicija bila je inspirisana događajima iz Srpsko-turskog rata 1876. godine. U tom oružanom sukobu se veliki broj ruskih dobrovoljaca borio na strani Srba. Čak je i književni lik Vronskog iz čuvenog Tolstojevog romana „Ana Karenjina“ ratovao na Balkanu kao dobrovoljac

petar-iljic-cajkovski-1-620x350

Davne 1876. godine, sredinom novembra u Moskvi je premijerno izvedena kompozicija Petra Iljiča Čajkovskog – Slovenski marš ili Srpsko-ruski marš u B-molu, opus 31.

Postoje neke priče kako je Nikolaj Rubinštajn, blizak prijatelj Čajkovskog, zamolio slavnog kompozitora da napiše delo koje bi se izvelo na dobrotvornom koncertu za ruske ranjenike iz ovog rata. Ponet ovim patriotskim motivima, Čajkovski je napisao, prema mišljenju mnogih, svoje najlepše i najveće delo. U njemu kompozitor opisuje patnju Srba pod turskom okupacijom, zločine na Balkanu, srpski vapaj za pomoć, kao i marš ruskih dobrovoljaca u pomoć Srbima.

Da bi se upoznao sa srpskom tradicijom, Čajkovski je slušao rpsku narodnu muziku, a čak tri pesme su poslužile kao direktna inspiracija – “Sunce jarko, ne sijaš jednako“, “Prag je ovo milog Srba“ i “Jer puščani prah“ koje je pronašao u zbirci Kornelija Stankovića “Srpske narodne melodije”, štampanoj u Beču 1862. godine.

Slavnom kompozitoru se delo toliko dopalo da je lično dirigovao na premijernom koncertu u Moskvi. Publiku je pomenuti marš oduševio. Naziv kompozicije je glasio “Srpsko-ruski marš”, a kasnije je promenjen u “Slovenski marš”.

Poslušajte ovo divno delo:


Izvor:

Telegraf

Advertisements

Posted on 9. decembra 2016., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: