Advertisements

PEPELJASTA

Pepeljasta, prva knjiga serijala „Lunarske hronike“ autorke Marise Majer, objavljena je ove godine, u izdanju izdavačke kuće Laguna iz Beograda. Moj poštovani saradnik Dimitrije Janičić, poslao mi je belešku o ovoj tinejdžerskoj knjizi, koja spada u žanr fantastike. Preporučuje je za čitanje, iako kako kaže – autorka neće dobiti Nobelovu nagradu za književnost. Ali, kako su krenuli sa dodelom Nobelovih nagrada ove godine, uopšte ne mora da znači… 🙂 Pročitajte i njegovu belešku i naravno samu knjigu.

pepeljasta_naslovna

Pepeljasta 

Evo jednog svežeg lica u spisku ljubitelja epske fantastike. Marisa Majer (1984), američka književnica. Nije jednostavno od stare, svima dobro poznate priče, iako ona ima niz verzija, napraviti savremeni roman. I to ne jedan roman, već četiri romana povezana istom temom. Prva knjiga nas kroz 350 strana uspešno uvodi u obećanu priču. Doduše, naslov ovog dela „Pepeljasta“ pre bi mogao da bude „Žeravica“, jer devojka-tinejdžerka Pep Lin i u ljubavnom i u akcionom zapletu pre je žeravica u rukama princa i lunarne kraljice, nego neka Pepeljuga.

Ovde nema miševa, bundeva ni staklenih cipelica, ali su ih uspešno zamenile hipnotičke moći lunarne kraljice i čipovi i programski softver mehaničarke Pep za koju će se, razume se, ispostaviti da je princeza, koju godinama bezuspešno mnogi traže. Tu je i kuga, lek za kugu i u izgledu međugalaktički rat. Sve je stilski i jezički korektno upakovano da izazove interesovanje. Uvertira je dobra. O nastavku ćemo kada se pojavi.

Pepeljasta je Pep Lin, uspešna mehaničarka na jednoj pijaci u gradu koji se zove Novi Peking. Ona, u stvari, ne zna ko je. Usvojeno je dete, ima dve polusestre i maćehu-starateljku. Nesigurna je da li je čovek ili je kiborg, jer su joj zamenjeni delovi tela koji su nastradali u saobraćajnoj nesreći kada imala jedanaest godina. U gradu vlada kuga od koje se razboleo i car. Princ-naslednik donosi svog kiborga na opravku kod Pep Lin. Baš kako i treba u bajkama, a ovi romani su samo unekoliko prilagođena bajka, između princa i Pep pojavi se ona sudbonosna varnica simpatije.

Uskoro treba da se organizuje i carski bal kome, razume se, žele da prisustvuju sve devojke, pa i Pepine polusestre, ali ona sama tvrdi da ne želi. Jedna njena polusestra se razboli od kuge, a njena maćeha ustupa Pep lekarskom timu koji traži lek protiv kuge, kao zamorče za ispitivanje lekova. Lekar konstatuje da je ona imuna. Sve komplikuje dolazak lunarne kraljice Levane koja je sposobna da manipuliše ljudskim umovima. Car umire, princ treba da se kruniše, Pep postaje tražena, jer…

Ipak ne treba otkrivati sve tajne vešto vođene priče. Autorka je prilično smirenu bajku iz našeg detinjstva pretvorila u uzbudljivu spejs-operu savremene fantastične književnosti, gde paradiraju kiborzi sa osećanjima, špijunski čipovi, mehanička stopala i ko zna koje još tvorevine futurologa. Pepeljasta se još može umazati uljem, a ona nema priliku da dođe u doticaj sa pepelom.

Mogu da zvuče pomalo otrcano stanovnici Meseca, kao i međugalaktički rat tih stanovnika sa svim  stanovnicima planete Zemlje. Takva je i takozvana proizvodnja vojske na Mesecu. No, te naivnosti, da ne kažemo prevaziđene kalupe prevlada solidno obrađena fabula onoga što se dešava među ljudima na Zemlji. Razume se i postojanje država ili saveza na zemlji je nategnuto i bez objašnjenja. No, to zanemarimo kada prihvatimo da je ovo knjiga za zabavu.

Zvanično, ovo je klasifikovano kao roman za mlade. Nezvanično, to je roman za sve koji vole fantastičnu književnost. Napisan je zanatski korektno, stilski ujednačeno. Akciono je dovoljno uzbudljiv da drži pažnju od početka do kraja. Kakvi će biti naredni delovi romana, to tek treba da vidimo. Pre Nove godine izdavač je najavio i drugi deo, pod naslovom „Crvena“. Verovatno opet svojatanje sa bajkama, ali u tom romanu sa Crvenkapom. No, o tom potom.

Dimitrije Janičić

Beograd

Advertisements

Posted on 7. decembra 2016., in Analize književnih dela, Biblioteka, Knjige, časopisi i pisci, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: