Grupa Divanhana

Moja draga prijateljica i saradnica Sanja Cvrkota, poslala mi je tekst o jednoj divnoj grupi pod imenom Divanhana, koja dolazi iz Bosne i Hercegovine. Narodne pesme u novom ruhu, kroz pomešane stilove džeza, popa i klasične muzike – za mene su osveženje. Poslušajte ih i vi… Za dobro jutro…

Biografija sa njihovog oficijalnog sajta

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namera benda je negovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažljivim osvrtom na sevdalinku.

Bend je početkom 2009. godine, osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu.

divanhana-3_web

Debitantski CD, “Dert”, snimaju februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku u saradnji sa interpretatorom tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Prvenac je u maju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke pesme koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentovane javnosti. Bio je ovo rezultat dvogodišnjeg etnomuzikološkog istraživanja.

Od septembra 2011. godine pripremaju nove materijale sa mladom sarajevskom pevačicom Leilom Ćatić. Već prvim singlom, “Evo srcu mome radosti”, koji je realizovan u saradnji sa Sanelom Redžićem, priznatim klasičnim gitaristom koji godinama ostvaruje velike rezultate širom Evrope i sveta, skreću pozornost javnosti u Bosni i Hercegovini, te širom regiona.

Nedugo nakon toga Divanhana razvija svoju koncertnu aktivnost, učestvujući na značajnim festivalima kao što su “12 Points” u Portu, te WOMEX-u (World Music Expo), u Solunu.

Pored ovih koncerata Divanhana se posvećuje kreativnom radu i snimanju novih pesama.

Među novim pesmama koje su snimili svakako veliki uspeh među publikom ostvaruju singlovi “Crven fesić” i “Ko se ono brijegom šeće” i “Emina”, a bend učestvuje na festivalima u Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Već početkom 2013. godine kreću na veliku evropsku turneju beležeći izuzetno uspešne koncerte u Švedskoj, Nemačkoj, Češkoj i Turskoj.

Krajem te 2013. objavljuju album “Bilješke iz Šestice”. Iznedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kog je ostvareno preko 70 uspešnih koncerata, u 13 različitih zemalja.

Većina aranžmana i ideja rodila se upravo na turnejama; iza scene, na točkovima, u iskrenom i prisnom odnosu sa publikom.

“Bilješke iz Šestice”, krajem 2013. godine za tržište Bosne i Hercegovine objavljuje sarajevski RSG radio,  dok je za teritoriju Balkana zadužen beogradski Multimedia Music.

Nakon izlaska drugog albuma Divanhana intenzivira svoju koncertu aktivnost u rodnoj Bosni i Hercegovini, ali i ostatkom Balkana (Hrvatska, Slovenija, Turska, Srbija), te širom Evrope (Švajcarska, Austrija, Francuska, Norveška, Nemačka, Češka, Italija, Belgija, Holandija). Zbog izuzetnog interesa publike, na festivalu Balkan Trafik u Briselu su nastupili 4 puta tokom festivala.

U maju 2014. godine objavljuju single “Zvijezda tjera mjeseca” koju snimaju kao službenu numeru Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine povodom njenog učešća na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Pesma nedugo nakon objavljivanja postaje regionalni hit. Rađena je u saradnji sa makedonskim kraljem trube Džambom Aguševom te gitarskim virtuozom Emirom Hotom iz Tuzle, koji godinama živi i niže uspehe u Londonu.

Usledili su mnogobrojni koncerti širom Evrope. Tokom meseca februara 2015. godine članovi benda, zajedno sa ton majstorom i producentom Borjanom Miloševićem, uzimaju kratak predah u gustom koncertnom rasporedu, te u intimnoj atmosferi studija Fattoria Musica u Osnabruku snimaju novi materijal.

Od meseca maja Divanhana zaustavlja turneju te se intenzivno posvećuje realizaciji novog, trećeg studijskog albuma.

U kreativnom neredu Long Play Studija u Sarajevu, bend eksperimentiše sa zvukom, te svoj umetnički rad obogatiše melodijama slavonskih tamburaša, mekoćom klasične gitare Boška Jovića i violončela Lane Kostić, virtuozitetom i kreativnošću srbijanskog violiniste Filipa Krumesa, te na koncu saradnjom sa mladom talentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić.

Sav kreativni rad kojem su se prepustili tokom cele 2015. godine obedinjen je simboličnim imenom “Zukva”:

“Crpeći inspiraciju upravo iz Zukve, autohtone vrste kisele jabuke koja raste isključivo u Bosni i Hercegovini, kao svojevrsnog simbola jakog korena istorijske i kulturne baštine naše zemlje, nastavljamo putovanje zemljama Balkana, sakupljajući u svoj ranac, notu po notu, bogatu muzičku baštinu naših naroda, kao sitne plodove jabuke. Na svom krivudavom putu, kao stablu Zukve, susrećući ozarena lica ljudi različitih tradicija i kulturnih običaja, »kalemismo« svoj muzički izražaj njihovom bisernom unikatnošću, bruseći ga u oblik koji je sada tu pred Vama.”

Album “Zukva” je za teritoriju bivše Jugoslavije objavio beogradski Multimedia Music, a ARC Music iz Velike Britanije ovaj album objavljuje za celi svet.

Članovi: Naida Čatić (vocal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).

Posted on 2. decembra 2016., in Iz sveta muzike, Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: