Advertisements

Selfi kroz srpsku umetnost

Po principu muzeja na otvorenom, danonoćno pristupačne izložbe, kopije 25 dela najpoznatijih autoportreta srpskih slikara koji se čuvaju u najznačajnijim muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji, biće izložena na frekventnim lokacijama u centru grada Požarevca.

Selfi kroz srpsku umetnost

Izložba će biti postavljena u glavnom gradskom parku, u šetačkoj zoni Starog korzoa i na ogradi Narodnog muzeja u Požarevcu. Od 23. novembra do 10. decembra 2016. Požarevac će postati “grad muzej” a prolaznici aktivni učesnici izložbe, navodi se u saopštenju.

Osim šetnje kroz otvorenu galeriju i uživanja u svakom delu pojedinačno, moguće je saznati nešto više o nastanku dela, autorima i zbirkama u kojima se dela čuvaju preko jedinstvenih QR kodova koje su deo legendi ispod slika, i koji direktno povezuju sadržaj izložbe sa sadržajem online kolekcije na sajtu http://www.artdistrict.rs. Kroz posebnu Platfrmu savremenih autoportreta – Tvoj selfi svi učesnici izložbe će moći da učestvuju u kreiranju sopstvenih selfija nastalih tokom ove izložbe.

„Izložba „Samoslikanje – selfie kroz srpsku umetnost“ ne pokušava da trend selfija interpretira na način na koji su se vekovima kroz teoriju umetnosti analizirale ličnosti umetnika, niti da ih postavi u istu ravan, već da ponudi mogućnosti proučavanja današnjeg sopstva kroz dva medijuma: jednog nastalog u renesansi a drugog nastalog na početku XXI veka.
Izložba se sastoji od 25 brižljivo odabranih dela srpske umetnosti koji spajaju četiri veka kontinuiranog trajanja portretskog slikarstva na našim prostorima, od XVIII veka pa sve do današnjih dana“, navodi se u najavi izložbe.

Kroz galeriju na otvorenom posetioci su u prilici da pogledaju autoportrete koji su tokom vremena postajali nosioci značenja određenog stila, pokreta, epohe ili duha vremena. U pitanju su dela sledećih umetnika: Milena Pavlović Barilli, Stefan Tenecki, Stevan Aleksić, Milan Konjović, Milenko Šerban, Zora Petrović, Miloš Bajić, Živorad Nastasijević, Božidar Prodanović, Marij Pregelj, Mića Popović, Ivan Radović, Jelena Ćirković, Uroš Predić, Milić od Mačve, Kosta Josipović, Aleksandra Beba Božić, Daniel Glid, Živko Stojsavljević, Stevan Markuš i Olja Ivanjicki.

Kako je istakla autorka izložbe, kustos istoričar umetnosti Julija Bašić samoslikanje jeste nova srpska kovanica za reč selfie, koja ukazuje kako na sopstveno oslikavanje lika ali isto tako i fotografsko beleženje lika.

„Naš cilj je bio da kroz savremeni trend selfija povežemo četiri veka trajanja srpskog portretskog slikarstva, da ukažemo na status umetnika i njihovo viđenje sopstva, ali isto tako da posegnemo da se i današnji posetioci izložbe zapitaju ko su oni zapravo danas“, istakla je Bašićeva.

Celokupna izložba postoji i u digitalnoj verziji na sajtu Art Distrikta: http://www.artdistrict.rs
Zvanični haštag je #samoslikanje.

Izložbu organizuje Art Distrikt iz Požarevca kroz projekat „#Samoslikanje- selfie kroz srpsku umetnost“ a sufinansira se uz podršku grada Požarevca kroz projekte u kulturi za 2016. godinu.


Izvor:

Danas.rs

Advertisements

Posted on 30. novembra 2016., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: