Srpske pesme za Luizijanu

Reprezentativna i obimna knjiga Cat Painters: An Anthologu of Contemporaru Serbian Poetru („Mačke slikari: antologija savremene srpske poezije“), objavljena je nedavno u Americi, u izdanju kuće Dialogs iz Luizijane. Sastavljači, Biljana D. Obradović, pesnikinja, profesor na Univerzitetu Gzejvijer u Nju Orleansu i Dubravka Đurić, pesnikinja i profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije univerziteta „Singidunum“, odabrale su po nekoliko pesama 71 pesnika.

1420srpske-pesme_620x0

Značaju ove antologije, od čak 450 strana, doprinosi i to što je predgovor napisao jedan od najznačajnih savremenih američkih pesnika Čarls Bernstin, a svojim recenzijama knjigu su podržali ugledni kritičari, pesnici i profesori Mardžori Perlof, Džerom Rotenberg, Rejčel Blau du Plezis, Ričard Džekson, Ron Siliman i Stefani Sandler. Najveći deo prevodilačkog posla uradila je Biljana D. Obradović, a u knjigu su uključeni i prevodi više od 30 uglednih prevodilaca.

– Rad na antologiji trajao je oko četiri godine, a anglofonoj ali i svetskoj publici želeli smo da pružimo reprezentativan izbor naših pesnika rođenih između 1941. i 1981. godine – kaže za „Novosti“ Dubravka Đurić. – Antologija obuhvata nekoliko tendencija prisutnih u srpskoj poeziji od sedamdesetih godina prošlog veka do danas. Vodile smo se idejom da pokažemo srpsku pesničku scenu u svoj njenoj raznolikosti, od narativne poezije koja se bavi svakodnevnim stvarima, preko poezije koja traga za transcedencijom, do poezije koja se usredsređuje na pesnički eksperiment. Pored stihova i autora koji pripadaju dominantnom toku savremenog srpskog pesništva, uključili smo i marginalne tokove, kao što su haiku poezija ili pesme u prozi, kao i pesničke radove predstavnica manjinskih grupa.

Knjigu, na čijoj je naslovnoj strani reprodukcija slike Milete Prodanovića, inspirisana autoportretom Milene Pavlović Barili, antologičarke su posvetile Čarlsu Berstinu, koji ih je i povezao, i Čarlsu Simiću, koji je uredio prethodne dve antologije srpske poezije na engleskom.

NEKOLIKO GENERACIJA

U antologiji je pesmama zastupljeno nekoliko generacija pesnika, među kojima su: Vujica Rešin Tucić, Judita Šalgo, Katalin Ladik, Ljiljana Đurđić, Stevan Tontić, Slobodan Tišma, Slobodan Zubanović, Duško Novaković, Radmila Lazić, Novica Tadić, Vladimir Kopicl, Bratislav Milanović, Slavoljub Marković, Milovan Marčetić, Milan Đorđević, Kajoko Jamasaki, Dragan Jovanović Danilov, Dejan Ilić, Marija Knežević, Oto Horvat, Ana Ristović, Nenad Jovanović, Milena Marković, Jelena Kerkez, Alen Bešić, Enes Halilović, Maja Solar…

Izvor:

Večernje novosti

Posted on 27. novembra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: