Advertisements

NAJLEPŠE DEČIJE BIBLIOTEKE IZ CELOG SVETA

Kada se osmišljava prostor u kome će se deca družiti sa knjigama, nisu važne samo žive boje i šareni detalji. Deca cene dobar dizajn, ali sa dobrim i podsticajnim sadržajem koji detetu pruža različite načine da uči, da stupi u interakciju sa drugom decom i da bude pohvaljen za svoj čitalaki napredak. Pogledajte galeriju najlepših dečijih prostora za čitanje iz celog sveta:

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Evo nekoliko saveta za stvaranje podsticajne čitalačke atmosfere u dečjoj biblioteci:

1. Pružite razovrsne ambijente – žive, odnosno mirne amosfere, društvene ili privatne. Neka deca pri čitanju više vole da se osame, dok će druga radije prelistavati knjige u društvu.

2. Važno je da odrasli koji su u pratnji dece takođe mogu da se opuste i utonu u čitanje, pa i za njih treba stvoriti prostor sa smirenom atmosferom, odakle svoju decu mogu da drže na oku.

3. Ukoliko postoje uslovi, omogućiti kutak za majke koje doje.

4. Ne zaboravite da je deci potrebno da se kreću. Stvorite prostor u kome je to izvodljivo. Između polica za knjige mogu se ubaciti i elementi koji podstiču pokret i igru, a i sam nameštaj u biblioteci može biti tako dizajniran da omogućava penjanje, provlačenje, sedenje ili ležanje.

5. Iščekivanje je važan deo iskustva posete biblioteci. Zbog toga je i bitno kako izgleda prilaz biblioteci i ulaz u nju.

6. Bibliotečki programi podsicanja čitanja – kvizevi, konkursi, čitalačke radionice i pričaonice, pripovedačka druženja, dramatizacija književnih dela i nagrade i pohvale za najbolje čitaoce spadaju u neizostavne sadržaje uspešne biblioteke za decu.


 

Advertisements

Posted on 25. novembra 2016., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: