Advertisements

Srpski izdavači u Zagrebu

Na međunarodnom sajmu knjiga „Interliber“ u Zagrebu značajnu pažnju izazvao je i zajednički štand srpskih izdavača. Na štandu je izloženo više od 500 knjiga iz produkcije tridesetak izdavačkih kuća.

kul-srb_620x0

Zajednički štand srpskih izdavača na zagrebačkom Sajmu knjiga „Interliber“ pobudio je veliku pažnju, iako je reč o malom izložbenom prostoru smeštenom gotovo na samoj periferiji Zagrebačkog velesajma. Posebno su posetioci prijatno iznenađeni kvalitetom naslova koje objavljuju srpski izdavači, jer se koliko do juče mislilo da su knjige u Hrvatskoj luksuznije i kvalitetnije opremljene od onih koje izlaze u Srbiji.

Na štandu je izloženo više od 500 knjiga iz produkcije tridesetak izdavačkih kuća među kojima su „Laguna“, „Geopoetika“, „Agora“, „Vulkan“, Matica srpska, „Kreativni centar“, „Buklend“, „Pčelica“, Narodna biblioteka Srbije, „Akademska misao“, „Akademska knjiga“, „Službeni glasnik“, JRJ…

U organizaciji Privredne komore Srbije – Udruženja za kreativnu industriju, na „Interliberu“ je prisutno i četvoro srpskih pisaca koji će predstaviti svoje knjige i razgovarati sa posetiocima. Srpsku književnost ovom prilikom predstavljaju Vladimir Kopicl, Dragoslava Barzut, Mileta Aćimović Ivkov i Enes Halilović.

– Čitali smo odlomke iz svojih knjiga, a književno veče je bilo veoma posećeno. Na „Interliberu“ se družimo sa čitaocima i piscima, i odlično smo prihvaćeni – kaže nam Halilović.

Veliko interesovanje, rečeno nam je na štandu srpskih izdavača, vlada za knjigu Momčila Đorgovića „Tragedija jednog naroda“ u kojoj su portreti značajnih pojedinaca iz srpske kulture i politike. Do sada su srpski izdavači prodali dosta svojih knjiga.

Mnogo čitalaca traži odgovor na pitanje zašto u Hrvatskoj nema srpskih knjiga u redovnoj distribuciji.

– Nema ni knjiga koje izdaju hrvatski izdavači, jer je knjižarska mreža potpuno uništena. Sada će se povećati i PDV za knjigu, pa je tako sudbina hrvatskih izdavača krajnje neizvesna – kažu nam na „Interliberu“.

LEPO PREDSTAVLjENI

Sajam „Interliber“ nije veliki i posećen kao beogradski, ali očigledno privlači i mlado i staro. Nastupio sam u biblioteci „Bogdan Ogrizović“ u samom centru Zagreba, na programu naših pisaca iz SKD-a, koje je iscrpno i lepo predstavio kolega iz hrvatskog društva pisaca Miroslav Kirin – kaže, za „Novosti“, Kopicl.

Izvor:

Večernje novosti

Advertisements

Posted on 17. novembra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: