Advertisements

Studenica – prva srpska manastirska biblioteka u sistemu COBISS

Srpski pravoslavni manastir Studenica, u svojstvu punopravnog člana, početkom novembra postao je naš prvi manastir čija je biblioteka (BMST) uključena u COBISS – međunarodni onlajn bibliografski sistem.

Manastir Studenica

Katalogizacijom bibliotečkog fonda u navedenom sistemu omogućena je potpuna uređenost, vidljivost i pretraživost fonda, što je od osobitog značaja pošto je reč o biblioteci zatvorenog tipa. Ovim je načinjen vrlo važan korak u uređivanju ove manastirske biblioteke prema svim relevantnim nacionalnim i međunarodnim bibliotečko-informacionim standardima, kao i u razrešavanju opšteg pitanja statusa manastirskih biblioteka.

Takođe, predstojeća katalogizacija i digitalizacija fonda stare i retke knjige istovremeno će značiti i očuvanje i prezentovanje jednog dela baštine manastira Studenice, kao kulturnog dobra izuzetnog značaja i pod zaštitom Uneska.

Sve bibliotečke aktivnosti sprovode se u okviru projekta Revizija i stručna obrada fonda Biblioteke manastira Studenice, kojim rukovodi prof. dr Maja Anđelković, a čiji je nosilac manastir Studenica, i sufinansira ga Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Katalogizaciju rade bibliotekari Univerzitetske biblioteke i Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu i Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

Izvor:

 

Advertisements

Posted on 16. novembra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: