Advertisements

Belmondo objavio memoare i album fotografija

Žan-Pol Belmondo

U knjizi „Hiljadu života vredi više nego jedan“ (Mille vies valent mieux qu’une), u kojoj su, pored glumčevih sećanja, i anegdote iz njegove bogate karijere, kao i albumom fotografija „Belmondo od Belmondoa“ (Belmondo par Belmondo), objavljenim prošlog ponedeljka, slavni umetnik govori o svojoj reputaciji „cirkuskog klovna“.

 „Nikada me nisu ozbiljno voleli“, navodi 83-godišnji Belmondo u svojoj knjizi.

Žan- Pol Belmondo

Vođen, kako je sam govorio, „željom da od sebe pravi budalu zapisanom u njegovom genetskom kodu“, Belmondo je neprekidno zbijao šale na snimanjima i konferencijama za novinare.

Glumac, poznat u Francuskoj i po svom nadimku Bebel, često je isticao da su ga kritičari „pogrešno shvatali“.

Žan-Pol Belmondo

„Ako se u nekom filmu ne ludiram i ne izvodim trikove i piruete, kritika me je rešetala“, kazao je Belmondo i dodao da ga je to posebno pogodilo kada je 1969. godine izašao film „Sirena Misisipija“ reditelja Fransoaa Trifoa.

On se takodje osvrnuo na susret sa francusko-švajcarskim sineastom Žan-Likom Godarom, koji je, kako je rekao, zapečatio njegovu sudbinu“ kada ga je pozvao da dodje u njegovu hotelsku sobu i obećao mu 50.000 franaka za snimanje filma.

Po sopstvenom priznanju, Belmondo se uplašio „sumnjive ponude čoveka koji ga je prestravio svojim blagim švajcarskim akcentom i tamnim naočarima“.

Tada je dobio ulogu mladog sitnog kriminalca Mišela u filmu „Do poslednjeg daha“, koji je postao simbol francuskog „novog talasa“ i koji ga je vinuo među legende.

Umetnik se prisetio i bliskog prijateljstva sa slavnim francuskim glumcem Alenom Delonom.

„On i ja bili smo različiti kao nebo i zemlja, ali smo već posle prvih umetničkih koraka počeli da gradimo paralelne filmske karijere: obojica smo otkriveni 1960. godine, radili smo sa rediteljima kao što je Žan-Pjer Melvil i često igrali uloge gangstera ili usamljenika“, kaže Belmondo.

Belmondou je na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji uručen „Zlatni lav“ za životno delo.

Proslavio se ulogama u filmovima „novog talasa“ 1960-ih godina, da bi 1970-ih postao zvezda akcionih filmova, a osim sa Godarom, Trifoom i Melvilom, sarađivao je i sa Lujem Malom, Alenom Reneom i Klodom Šabrolom.

Njegovi najpoznatiji filmovi su „Profesionalac“, „Borsalino“, „Do poslednjeg daha“ i „Čovek iz Rija“.

Izvor:

Blic

 

Advertisements

Posted on 10. novembra 2016., in Filmovi, serije i glumci, Knjige, časopisi i pisci. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: