Advertisements

Danas se slavi Mitrovdan

Danas se slavi Mitrovdan, pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna, koji je stradao zbog širenja hrišćanstva. To je nepokretni praznik i uvek se slavi 8. novembra, obeležen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru i na šestom je mestu liste najvećih srpskih slava. Pročitala sam negde, da se na taj praznik uvek mrsi, čak i kada pada u sredu ili petak. Mitrovdan je slavio moj pokojni deda, Ljubomir Živković, otac mog pokojnog oca, Dobrivoja, a od ove godine počinje i moja porodica da ga slavi. Sećam se slave kod mog deda Ljube – počinjala je sa kuvanom vrućom rakijom, seckanim suvim mesom i tvrdim sirom kao meze, a završavala se kremčičima moje baba Mile, kako su se nekad zvale Princes krofne kod nas. Slika mi je u glavi, kako moji, sada već odavno pokojni deda i otac, seku kolač i nalivaju slavu. A, sada ću ja tako, sa mojom porodicom. Srećna slava svima vama koji je slavite!

45040-velika

Običaji i verovanja za Mitrovdan

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi.

Uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Tih dana se mrsi ako su mrsni dani, ali ne izlazi se iz kuće i ne primaju gosti osim onih koji ovaj praznik slave kao Krsnu slavu. To su ostaci verovanja iz davnih vremena kada je Mitrovdan spadao u novogodišnje praznike. Sa Mitrovdanom počinje zimski period.

U stara vremena se hajduci iz šume razilazili kućama svojih jataka da prezime, pa je ostalo u narodu poznato: „Đurđev danak, hajdučki sastanak, Mitrov danak, hajdučki rastanak.“

Na Mitrovdan mora da bude gotova kuća koju domaćin pogodi sa dunđerima oko Đurđevdana. Do Mitrovdana se jede sveže spremljeno meso, a od Mitrovdana samo ono koje se suši u toku jeseni.

Takovci u subotu, pred Mitrovdan, postavljaju spomenike umrlima.

Na ovaj dan se ne ide na put, svako treba da spava kod svoje kuće.

Žene na ovaj dan ne diraju vreteno, češljeve i makaze. Ako na ovaj dan bude mraza i pada sneg, takva će biti i čitava zima.

Ako na Mitrovdan bude oblačno, biće topla zima; bude li vedro, biće oštra. Ako pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju. Na Mitrovdan se u svaki ugao kuće stavi po jedan oblutak protiv miševa.

Kupus se seče obično o Mitrovdanu. U Mitrovu nedelju ne treba sejati žito, zato što je to zadušna nedelja, u kojoj, po narodnom vjerovanju, posejano žito rađa prazne klasove. Po ovcama se gleda kakva će biti zima: ako na Mitrovdan leže sa skupljenim nogama, biće blaga zima, ako leže sa opruženim nogama, biće oštra.

 

Advertisements

Posted on 8. novembra 2016., in Narodna verovanja i običaji. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: