Tumač fotografija – Zoran Živković

Prijateljstvo moj poštovanog saradnika, pisca, prevodioca i književnog kritičara, Dimitrija Janićića i našeg poznatog pisca Zorana Živkovića traje duže od četvrt veka. Pročitao je sve njegove knjige, prevodio je njegove priče na esperanto i objavljivao ih, ali ovo je prvi put da je napisao belešku o nekoj njegovoj knjizi. Najnovija knjiga Zorana Živkovića Tumač fotografija objavljena je u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda, ove, 2016. godine. Prikaz o toj knjizi, naravno da će naći mesto na mom blogu. Pročitajte ga, a pročitajte obavezno i knjigu. Znam da ja hoću, čim mi dopadne šaka…

zoran

 

ČITANJE KAO IGRA

Čitati Živkovićeve knjige je ne samo uživanje u dobro napisanom, interesantnom i duhovitom tekstu. To je istovremeno i igra mašte, igra sa čitaocem, neočekivani događaji, nenedana rešenja, čudne sudbine i čudni ljudi. Tekst jezički izbrušen do savršenstva, blago ironičan, vatrometno duhovit, začuđujuće domišljat. Živković nudi razrešenja koja su sumorno tužna, a vrlo često apsurdna. I, uglavnom neočekivana.

Pratim Živkovićevo stvaralaštvo od prve knjige do danas. Neke od njegovih pripovesti prevodio sam na međunarodni jezik i objavljivao kojekude u svetu. I priznajem, on me stalno oduševljava i prijatno iznenađuje. Taman toliko koliko me ogorči prećutkivanje njegovog stvaralaštva i svetskog uspeha u našoj sredini. No, izgleda, to je normalna pojava, jer kod nas se uspeh teško prašta. Književna kritika najčešće ga gura u stranu, pokušavajući da pokaže da je on pisac tamo neke naučne fantastike, što često jedino pokazuje da nisu čitali njegove knjige. Doduše, on je veoma zaslužan za popularizaciju fantastike. Svojim višegodišnjim radom na bibliotekama SF i epske fantastike preko sjajno izabrane biblioteke „Polaris“ koja je godinama izlazila u ono naše krizno vreme, on je odlučujuće doprineo popularizaciji ovog žanra kod nas.

Za one koji ne prate njegovo stvaralaštvo da kažemo nešto o autoru. Zoran Živković (1948) je jedan od naših najprevođenijih pisaca. Do polovine ove godine objavljena su 84 izdanja njegovih dela u 23 zemlje na dvadeset jezika. Njegove knjige su objavljene u SAD, Engleskoj, Portugaliji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Grčkoj, Švajcarskoj, Španiji, Holandiji, Japanu, Južnoj Koreji, Turskoj, Brazilu, Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Sloveniji i Hrvatskoj. Živković je autor 22 prozna dela, ne računajući njegove popularne knjige o filmu i fantastici. Objavljeno je 150 izdanja njegovih knjiga na srpskom jeziku.

Počeo je Četvrtim krugom (1993) za koji je dobio nagradu „Miloš Crnjanski“ (1994). Ovaj roman se delom događa u srpskom srednjevekovnom manastiru, a N. Milošević je pisao o njemu kao o proročkoj knjizi o životu S. Hokinga. Za roman-mozaik Biblioteka Živković je dobio „Svetsku nagradu za fantastiku“. U jednom poglavlju opisuje se kako uprava pakla određuje kao kaznu za grešnike – čitanje, što je zaista neobična ideja, za mnoge bi danas verovatno bila opravdana. Za roman Most Živković je dobio nagradu „Isoidora Sekulić“ (2007) kada je za ukupno prozno stvaralaštvo dobio i nagradu „Stefan Mitrov Ljubiša“. Razume se on je dobio i tri nagrade za doprinos fantastičnoj književnosti (Art-Anima (2014), „Stanislav Lem“ i „Zlatni zmaj“ (2015).

Tako me je prijatno iznenadio i svojom poslednjom knjigom „Tumač fotografija“ koja se pojavila tokom ovogodišnjeg Sajma knjiga. Junake ove Živkovićeve knjige upoznajemo u jednom kupeu pariskog metroa. To je grupa potpuno različitih ljudi po poreklu, starosti, zanimanju, odnosu prema životu, pa i odnosu prema fotografijama koje ih na kraju povezuju, čineći od zbirke raznolikih priča – roman. Anatol Miruj je čovek koji voli da čita, a može da čita jedino uz žagor u metrou. Mari Luiz Pontje je žena koja je zaboravila fotoaparat u metrou, na sedištu pored Miruja, pa mora da kupi drugi da bi snimila planirano. Gospodin Alan Rigu koji je snimao groblje i to na dan kada ono pripada samo njemu. Gospođica Mirijel Žulijar je spisateljica koja je napisala trideset dva ljubavna romana, a svoje junake „pozajmljuje“ iz metroa, snimajući uvek tri ličnosti koje će predstavljati okosnicu njene priče. Aleksandar Lekler je čovek koji pravi selfi na kome se jedino on ne vidi. Gospođa Mariz Buve umesto snimaka realnosti u svom aparatu nalazi svoje moguće prošlosti, a za buduće dane dobija zlatnike. Arne Moran nikada ne sedi u metrou, jer može da razmišlja jedino kada stoji. Madlen Prevo svojim aparatom snima ljude sa oreolom koji pokazuje njihova osećanja. Alfred Leru Vidal je oprezni agent koji ima telefon za svaki dan u sedmici. Gospođica Margo Verdje, toliko je obična i neupadljiva da je niko u metrou i ne primećuje, iako nije nevidljiva, već samo neupadljiva. Ona na kraju postaje tumač svih fotografija.

Deseto poglavlje je razrešenje svih zbivanja. Razrešenje je dato u posebnim pričama za svaku ličnost. U tom delu Živković pokazuje zaista raskošnu domišljatost. Mnoga razrešenja su apsurdna, neočekivana i izmaštana. Sve je napisano jednim mirnim jezikom, čistim stilom, tu je dosta autorove ironičnosti, a cela priča kao da je protkana nekom tihom setom. Bez obzira na fantastična razrešenja, sve deluje vrlo realno. Na kraju svim učesnicima priče sve što im se događalo postaje jasno, pa oni sa osmehom prilaze gospođici Margo u vagonu, koji više nije vagon.

Na kraju sledi preporuka: obavezno čitati. Zbog zapleta, zbog duhovitosti, zbog neobičnih ličnosti, za rekreaciju duha, za uživanje u čitanju, za neočekivana uzbuđenja. Uostalom, Živković nam nudi čitanje kao igru sopstvene mašte, kao igru duha za u kojoj ćemo se osećati ne samo kao čitaoci, već i kao istraživači, igru koja nas ne obavezuje a priređuje nam uživanje.

Dimitrije Janičić

Beograd

Posted on 7. novembra 2016., in Analize književnih dela, Biblioteka, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: