Muzika koja je pratila izložbu o starim srpskim rukopisnim knjigama

 Istoričar umetnosti Aleksandar Marković autor je muzičkog dela „Sintezija 04“ koje je korišćena na izložbi u SANU „Svet srpske rukopisne knjige od 12. do 18. veka“ u galeriji SANU tokom 23. Međunarodnog kongresa vizantologa održanog u septembru. Na izložbi je bilo izloženo Miroslavljevo jevanđelje i još 98 najvrednijih starih srpskih rukopisa, a Markovićeva 14-ominutna primenjena kompozicija je svirala neprestano u galeriji više od mesec dana. Video prezentacija tog rada od nedavno se može pogledati na ju tjubu.

 

Izložba "Svet srpske rukopisne knjige od 12. do 17. veka"

Reprezentativnu postavku sa studijskim katalogom su pripremili istoričar umetnosti Zoran Rakić i isoričarka književnosti Irena Špadijer.

Izložbu je pratila 14-minutna kompozicija

Bile su izložene, između ostalog, rukopisne knjige iz manastira Hilandara, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Narodne biblioteke Srbije, Narodne biblioteke iz Sofije, Pećke patrijaršije, Arhiva Srbije i Arhiva SANU odakle su, na primer, Manojlovo (Mostarsko) jevanđelje, Kumaničko četvorojevanđelje, kao i prepis Rudarskog zakonika despota Stefana Lazarevića, koji je ispisao i iluminirao znameniti kaligraf Jovan iz Kratova. Iako su svi eksponati ekskluzivno pred očima javnosti, a među njima su i Beogradski parimejnik, Zbornik srpskih žitija, Hilandarski tipik, dečanske povelje, prepisi Aleksandride, prizrenski prepis Dušanovog zakonika, a centralno mesto pripadalo je najstarijem sačuvanom ćirilskom rukopisu na staroslovenskom jeziku (iz osme decenije XII veka) Miroslavljevom jevanđelju, pozajmljeom iz Narodnog muzeja, a upisanom na UNESKO-vu listu „Pamćenje sveta“.

 

Izvor:

Blic

Posted on 7. novembra 2016., in Biblioteka, Iz sveta muzike, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: