Advertisements

U pripremi nova domaća serija: Mitski junaci naše prošlosti

Ko su bili Zmaj Ognjeni Vuk, Marko Kraljević, Miloš Obilić, Stefan Nemanja, braća Mrnjavčević, car Dušan, Vuk Branković, car Lazar, Stefan Lazarević, Jelena Lazarević…

Ivan Vučković igra u prvoj epizodi

Odgovor na to pitanje pokušaće da da dokumentarno-igrana serija „Mitski junaci srpske prošlosti“ kroz deset polučasovnih epizoda koje će režirati Gordan Matić, široj publici poznat po filmu „Zućko – Priča o Radivoju Koraću“.

Produkciju radi kuća „Contrsat“ u saradnji sa RTS, koja će na svom programu emitovati seriju sledeće godine.

– Bavimo se junacima naše prošlosti istražujući, s jedne strane, njihovo mitsko postojanje kroz narodna predanja, verovanja i književnost, ali će s druge strane svaka od tih ličnosti biti tumačena s istorijske i naučne tačke – kaže Ivona Alurac Bajić iz producentske kuće „Contrast Studios“.

Reditelj Gordan Matić, koji potpisuje i scenario, kaže da će glumačka podela biti uskoro objavljena.

– Mislim da će dokumentarno-igrana struktura biti zanimljiva, a poseban legitimitet daće naši sagovornici, istoričari, arheolozi, istoričari književnosti, antropolozi, etnolozi iz Srbije, Turske, Makedonoje, Crne Gore, Mađarske. Verovatno ćemo prvi put imati veoma objektivan prikaz portreta naših srednjovekovnih junaka – tvrdi Matić.

On naglašava da pripreme za svaku epizodu traju i po nekoliko meseci.

– Samo snimanje je najlakši deo u ovakvim serijama. Pročitali smo sve što je objavljeno kod nas o ličnostima kojima se bavimo, a ja kao scenarista i reditelj sve filtriram što monogobrojna ekipa ljudi radi. Danas na internetu možete naći sve i svašta, provejava mnogo maštovitih i manje maštovitih činjenica, koje nemaju nikakvog istorijskog uportišta. Mi želimo da napravimo romansirane biografije, ali da one imaju uporište istorijskim činjenicama – kaže Matić i dodaje da se već sada razmišlja i o drugom ciklusu koji bi trebalo da obradi istorijske ličnosti XV i XVI veka.

– Siguran sam da će „Mitski junaci srpske prošlosti“ imati i obrazovni, dokumentarni i istraživački uticaj i da će pomoći novim generacijama da lakše shvate sopstvenu istoriju – ističe Matić.

Prva epizoda „Zmaj Ognjeni Vuk“

Već je snimljena prva epizoda pod nazivom „Zmaj Ognjeni Vuk“ u kojoj je obrađen lik Vuka Grgurevića Brankovića (na slici levo, glumi ga Ivan Vučković, narator Vladimir Aleksić).

Reditelj Gordan Matić najavljuje da će naredne epizode baviti Markom Kraljevićem, carom Dušanom i braćom Mrnjavčević, te da će njihovo snimanje početi u decembru.

Izvor:

Blic

 

Advertisements

Posted on 5. novembra 2016., in Filmovi, serije i glumci, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: