Advertisements

Ovo je 8 najhrabrijih žena ratnika, a među njima i jedna Srpkinja

Kada se pomisli na rat i na bojno polje, obično se setimo muškaraca, međutim, na ratištima su se borile i hrabre pripadnice lepšeg pola, za šta su i odlikovane, postavši heroine u svojim državama. Ovo su neke najhrabrije, a među njima je i naša smela ratnica, jedina žena na svetu odlikovana francuskim Ratnim krstom sa zlatnom palmom.

Lidija Litvjak

 Lidija Litvijak

Lidija Vladimirovna Litvjak bila je najuspešniji žena pilot-lovac u Sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu tokom Drugog svetskog rata.

Sa 12 priznatih samostalnih vazdušnih pobeda i sa najmanje 4 zajedničke pobede, postignute tokom 66 borbenih letova, u periodu od dve godine, bila je prva žena pilot-lovac koja je oborila neprijateljski avion, prva žena koja je dobila titulu „lovačkog asa“ i najbolji ženski pilot-lovac u istoriji ratnog vazduhoplovstva.

Poginula je kada je, prilikom napada na formaciju nemačkih bombardera njen avion oboren iznad Orela, tokom Kurske bitke.

Nives Fernandez

Nives Fernandez

Fernandez se borila protiv japanske okupacije ostrva Lejete tokom Drugog svetskog rata i pozanta je kao filipinska žena ratnica.

Radila je kao učiteljica, ali je to ostavila iza sebe kad je njen narod bio ugrožen od strane Japanaca. Ona je sakupila 110 ljudi i formirala gerilski otpor.

Skoro dve i po godine ona je vodila svoj puk protiv Japanaca, čija je vlada ucenila njenu glavu na 10.000 pezosa.

Ona je preživela rat, jednom je bila ranjena, a upamćena je kao filipinska heroina.

Margaret Korbin

molly-pitcher

Margaret je bila prva žena koja je dobila vojnu penziju od američkog kongresa. Tokom bitke za Fort Vašington 1776. godine, njen muž je bio ubijen, umesto da tuguje ona je odlučila da zauzme njegovo mesto u topovskoj posadi i da se bori protiv neprijatelja.

Bila je teško ranjena, i to u grudi, vilicu i ruku, što je zaustavilo u dlajoj borbi. Britanci su dobili bitku, a Margaret je bia zarobljena, ali potom puštena na uslovnu slobodu. Iako nije mogla i dlaje da se bori, ona je ostala aktivni član vojske do 1783. Godine.

Milunka Savić

Milunka Savić

Kada je 1912. počeo Prvi balkanski rat, 23-godišnja Milunka Savić je odsekla kike, na glavu stavila šajkaču, obukla muške čakšire i seljački koporan i krenula u Beograd.

U dobrovoljce se upisala kao Milun i već na Bregalnici dobila prvu medalju za hrabrost.

U Prvom svetskom ratu, takođe se prijavila kao dobrovoljac. Bila je deo „Gvozdenog puka“, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske „Knjaz Mihailo“.

Milunka se istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Tu je, za višestruko herojstvo, dobila Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

U jesen 1915. godine u Makedoniji je teško ranjena u glavu i tako povređena se povlačila preko Albanije. Posle nekoliko meseci oporavka vratila se na Solunski front, gde je učestvovala u bitkama, na leto i jesen 1916. godine. Tu se istakla u bici na Kajmakčalanu, u okuci Crne reke, kada je „gvozdeni puk“ bio priključen 122. francuskoj kolonijalnoj diviziji, kada je zarobila 23 bugarska vojnika.

Dobila je mnoga, i najviša, odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju „Miloš Obilić“. Jedina je žena na svetu koja je odlikovana francuskim oredenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Za vreme Drugog svetskog rata, Milunka je držala malu bolnicu na Voždovcu, u kojoj je lečila ranjenike. Zbog te bolnice uhapšena je od strane Specijalne policije i šest meseci provela u logoru Banjica.

Nakon rata, vlast joj je 1945. dodelila penziju. Starost je provela u svojoj kući na Voždovcu, u društvu unuka i u redovnim susretima sa vojnim veteranima.

Manuela Pedraza

w03-manuela-pedraza1

Manuela se borila tokom osvajanja Buenos Ajresa nakon prve britanske invazije 1806. godine. Učestvovala je u bici koja je trajala čak tri dana i bila je najteža.

Ona je u borbu krenula sa svojim mužem, koji je i ubijen dok je stajala pored njega. Tada je uzela njgov bajonet i probola ubicu svog muža.

Manuela je dobila vojni čin, a njeni podvizi tokom osvajanja su je uzdigli kao heroinu Buenos Ajresa.

U njenu čast se dodeljuje i godišnja nagrada ženama za društveni aktivizam.

Jevdokija Zavaili

250px-yevdokiya_zavaliy

Nakon uništenja Jevdokijinog sela u Ukrajini tokom Drugogo svetskog rata, ona je uspela da ubedi lokalnu konjičku jedinicu da je prime u svoje redove. Ona je počela kao sestra, a kasnije završila u samom žarištu borbi. Sa obrijanom glavom i vojničkom uniformom nisu je razlikovali od muškaraca.

Njeni podvizi su bili toliko poznati, da su joj nemci dali nadimak „gospođa Crna Dalija“. Dobila je više od 40 medalja za hrabrost.

Lija Hester

Lija Hester

Hester je prva žena od Drugog svetskog rata koja je uspela da dobije Srebrnu zvezdu. Jedina je od 14 žena u američkoj istoriji koja je tako odlikovana za borbu.

U martu 2005. godine, ona je sa svojim konvojem tražila improvizovane eksplozivne naprave u Iraku, kad su napadnuti iznenada.

Ona je uspela da izvuče svoje ljude iz zasede i za taj podvig je dobila Srebrnu zvezdu.

Laura Nikolson

lauranicholsonyb3abehfu2wm

U decembru 2013. godine, Laura, pilot Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Britanije, bila je na čelu evakuacije u Avganistanu, kad je upala u tešku neprijateljsku vatru.

Ona je trebalo helikopterom da preveze ranjenog marinca. Letelica se odmah zapalila, ali je Nikolson uspela da odvede marinca do bolnice i bezbedno sleti helikopterom.

U toku još jedne misije spašavanja ranjenika, Laura je opet upala u središte vatre, ali je i tada uspela da se izvuče i dovede ranjenike na sigurno, a za svoje uspešne misije je i odlikovana.

Izvor:

Blic

Advertisements

Posted on 5. novembra 2016., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: