Advertisements

Knjiga Pol Bitija je odbijena osamnaest puta – a onda je osvojila Bukerovu nagradu

Bukerova nagrada ustanovljena je 1969. godine, ali Pol Biti je možda prvi Amerikanac koji je osvojio Bukerovu nagradu, pošto su se pravila promenila pre tri godine, da autor bilo koje nacionalnosti može osvojiti nagradu od pedeset hiljada funti, sve dok piše na engleskom i objavljuje u Ujedinjenom Kraljevstvu (Velika Britanija). Bitijev roman ne bi ni bio objavljen, da ga nije prihvatila mala izdavačka kuća, nakon što su ga čak osamnaest izdavača odbila.

 4018

Izdavači su mislili da se satira „Rasprodaja“ Pola Bitija previše isticala. Ropstvo ili previše humora? Pedesetčetvorogodišnji Biti kaže da je za njega sve to čudno. On smatra da je knjiga dobra. I sumnja da su izdavači možda mislili da je prviše gruba i nekonvencionalna, možda čak i previše crna. Roman je pun smeha i suza naizmenično. Ništa nije sveto u „Rasprodaji“. Osećao se povređeno kada su mu izdavači govorili da je roman dobar, ali da ne mogu da ga objave.

Nelagodnost se provlači kroz „Rasprodaju“ i za čitaoca i za autora. Roman počinje slikom neudobne stolice na kojoj sedi narator dok čeka suđenje. Bitiju je često neudobno i na sopstvenoj stolici, odakle sve započinje. On kaže da je to i smešno i tužno.

Biti predaje kreativno pisanje na Univerzitetu Kolumbija. Veliki uticaj na njegovo pisanje imala je ljubav prema ruskoj i japanskoj književnosti. Biti se divi umetnicima kao što su Kurt Vonegat i Kenji Mitoguchi. Kaže da uticaj nije ako želiš da budeš kao neko, već je uticaj ako se nešto u tebi promeni. „Kad se ništa ne dešava, uvek se nešto dešava. Volim neprijatnu tišinu.“ – kaže Biti.

paul20beatty20-the20sellout

 

Prevela:

Nevena Vuksanović

Izvor:

The Guardian

Advertisements

Posted on 1. novembra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: