Advertisements

Zatvoren 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Beogradski sajam knjige svoje 61. izdanje završio je u nedelju u 21h zatvaranjem kapija Beogradskog sajma. Tokom dana zvanični završetak ove manifestacije obeležila je primopredaja Otvorene knjige koju je ambasador Irana u Beogradu Madžid Fahim Pur uručio ambasadoru Nemačke Akselu Ditmanu, budući da će književnost na nemačkom jeziku biti počasni gost narednog, 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

 Naredni počasni gost književnost nemačkog jezika

Književnost na nemačkom jeziku predstaviće sledeće godine na Sajmu knjiga zajedno Nemačka, Švajcarska, Austrija i Lihtenštajn, a primopredaji u sali „Ivo Andrić“ prisustvovali su i ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Žerar Ge i zamenica direktora Austrijskog kulturnog foruma Jelena Glišić.
Ditman je rekao da je za njih velika čast što će sledeće godine biti počasni gosti Sajma knjiga i dodao da je fasciniran velikim brojem posetilaca Sajma iz čitavog regiona. On je istakao da je beogradski sajam izuzetak u pogledu toga što je pozvao četiri zemlje da budu počasni gost.
„Iako smo u političkom smislu suverene države, to ne važi za kulturu, jer kada je knjiga u pitanju, mi smo jedno. Svaki autor piše o svojoj zemlji i kulturi i na taj način knjige povezuju kulture, zemlje i ljude“, istakao je Ditman i poručio da će za Sajam knjiga pripremiti bogat i zanimljiv program za sve generacije.

Ambasador Irana, ovogodišnjeg počasnog gosta, Fahim Pur, osvrnuo se na nastup svoje zemlje na Sajmu knjiga, rekavši da su predstavili mali deo svoje kulture, tradicije i istorije i primetio da velika poseta štandu pokazuje da su ljudi iz Srbije i regiona zainteresovani za persijsku umetnost i kulturu.
Podsetivši na slogan „Knjige u ruke“, Fahim Pur je rekao da „knjige moraju da budu u rukama, a mobilni telefoni u džepovima, jer nas knjiga izvlači iz mraka neznanja i ljude usmerava od agresije ka ljubavi“.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da su zadovoljni realizacijom „najvećeg i najznačajnijeg kulturnog događaja u Srbiji“, dok je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić podsetila je da se od 23. oktobra na Sajmu knjiga predstavilo više od 450 direktnih izdavača, među kojima 40 inostranih, te da su predstavljene domaća i regionalna književna produkcija, nova izdanja, organizovan niz predavanja i diskusija i obeleženo nekoliko značajnih jubileja.
Predstavnik Teheranskog sajma knjiga Reza Noi predao je plaketu direktorki Beogradskog sajma Danki Selić kao čin bratimljenja dva sajma.

Izvor:

Danas.rs

Advertisements

Posted on 31. oktobra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: