Deci moramo probuditi maštu da bi čitala

Mi moramo da živimo ovaj trenutak, da pratimo fejsbuk, instagram, nove kanale komunikacija, ali zadatak dečijeg pisca je da osvetljava arhetipe vrednosti kao što su ljubav, dobrota, saosećajnost, solidarnost, rekla je spisateljica za decu Jasminka Petrović.

Deci moramo probuditi maštu da bi čitala

Ona ističe da je u vremenu vrtoglavog razvoja tehnologije najvažnije da nastavnici u školama osmisle interaktivne programe za decu.

„Važno je da decu učinimo aktivnom jer onda ona razmišljaju o tome u čemu učestvuju. Da bi knjiga stigla do deteta potrebno je angažovati njegovu maštu. Dobro je na časovima srpskoj jezika oformiti grupe gde bi deca u dramskom okviru, dakle predstavom govorila o nekoj knjizi koju su pročitali“, rekla je Petrović. Za nju, kako kaže, bibliotekari su glavna karika između pisaca za decu i školske omladine

„Naravno da roditelji mogu da učine najviše za svoju decu i da treba da ih usmeravaju ka knjigama, ali bibliotekari imaju priliku da se druže sa njima i da im predlože dobre knjige za čitanje. Kada dođem na dečije odeljenje neke biblioteke odmah mi je jasno ko tu radi. Ako su knjige pohabane jasno je da su deca čitala, gde potpuno nove u prašini leže na policama – to je znak da se ti bibliotekari ne bave puno svojim poslom“, primećuje Petrović.

Ističe da ministarstva prosvete i kulture moraju da se povežu u različitim programima vezanim za dečiju literaturu. „Oni se sad ponašaju kao dva paralelna sveta. Važno je da zajedno osmisle nastavu u kojoj će deca pronaći interesovanje za knjige“, smatra Petrović.

Izvor:

021.rs

 

Posted on 30. oktobra 2016., in Pomoć onima koji uče, Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: