Advertisements

Laguna i Klio proglašeni za izdavače godine

Nagrada za izdavača godine 61. međunarodnog beogradskog sajma knjiga dodeljena je danas ravnopravno izdavačkim kućama “Klio” i “Laguna”.

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Nagrada za izdavački poduhvat godine pripala je, odlukom žirija, knjigama „Putopisi” Grigorija Božovića u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda i “Srbija, gradovi, opštine, naselja” prof. dr Stevana M. Stankovića, koje su objavili “Službeni glasnik” i “Pravoslavna reč”.

Najbolje dečje knjige su „Najlepše pesme za decu“ Nenada Simonovića (“Tanesi”) i “Lola – pas detektiv” Une Babić (“Interpres”).

Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore dodeljena je suizdavačima JU Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske i JU “Službeni glasnik” RS za izdavanje knjige “Petar Kočić – S planine i ispod planine i druga proza“Književna zadruga srpskog narodnog vijeća Podgorica za delo „Apoteoza srpskim guslama” Dejana Tomića.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delima: “Hrišćanstvo i islam“ Vladete Jerotića (Ars libri, Beograd), „Mihajlo Pupin – najveći hrišćanin među naučnicima“ grupe autora (Fondacija Mladen Selak i “Preporod”, Beograd) i „Hermeneutika kao politika” Stenlija Rozena (“Akademska knjiga”, Novi Sad).

Specijalno priznanje za knjigu dodeljeno je knjizi „Venac od trnja za Danila Kiša” Milivoja Pavlovića (“Službeni glasnik”) i trotomnom izdanju “Vizantijsko nasleđe i srpska umetnost 1-3” grupe autora (Srpski komitet za vizantologiju, “Službeni glasnik”, Vizantološki institut SANU), dok je Specijalno priznanje za izdavača ponela Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva za ediciju “Povelja”.

Direktor “Lagune” Dejan Papić, zahvaljujući na nagradi, rekao je da je to priznanje za “očuvanje ljubavi prema čitanju i knjizi, za popularisanje onoga što nam je potrebno, a to je kontakt sa čitaocima”.

“Ovo nije nagrada jednom izdavaču, nego konceptu, etičnosti poslovanja, koja je privukla više od 200 pisaca koji bezbrižno objavljuju svoje knjige u Laguni, jer znaju da će im honorari biti isplaćeni i da će Laguna učiniti sve da se sazna za njihova dela“, kazao je Papić i podsetio da se “Laguna” u martu na Londonskom sajmu knjiga našla među tri najbolja izdavača u svetu.

Direktor “Klija” Zoran Hamović istakao je da je nagrada Sajma presudna za njegove saradnike, kolege, jer im omogućava da veruju da to što rade ima smisla i da “društvo može da se popravi, da možemo da budemo delotvorniji građani iako živimo u maloj zemlji pod velikim i različitim pritiscima”.

„Ti pritisci su ne samo na knjigu, nego i na našu glavu, a knjiga glavu čuva bolje nego čizma“, rekao je Hamović. On je naglasio da je Sajam knjiga čarolija.

“Koliko god da govore da knjiga iz ovih ili onih razloga nestaje i da pogubno deluju neki faktori u društvu na nju, mi uvek dođemo ovde da pokažemo još jednom da to nije tako, da postoji lep put koji omogućava da budemo dobri čitaoci i pametni građani“, kazao je Hamović.

Odluku o nagradama doneo je žiri Sajma knjiga u sastavu: prof. dr Dragan Simeunović (predsednik), mr Milica Lilić, prof. Slobodan Kanjevac, Dragana Kovačević i Slobodan Zubanović, koji je razmotrio i ocenio celokupnu izdavačku produkciju.

Nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu na Beogradskom sajmu knjiga dodeljena je ediciji “Ars Tehne” Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda, u opremi Boruta Vilda.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera pripalo je Jani Vuković za opremu knjiga izdavačke kuće “Arete” iz Beograda. Odluku je doneo žiri, koji su činili prof. Fakulteta primenjenih umetnosti Jugoslav Vlahović, doc. FPU Tijana Kojić i doc. FPU Olivera Batajić Sretenović.

Izvor:

b92

Advertisements

Posted on 28. oktobra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: