Advertisements

Uručena nagrada „Dositej Obradović“

Centru knjige Rudomino iz Moskve je na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga uručena nagrada „Dositej Obradović“ za poseban doprinos prevođenju književnog stvaralaštva i predstavljanju kulture Srbije. Biblioteka „Rudomino“ je veliki internacionalni kulturni istraživački centar, nastao na temelju Neofilološkog instituta, nakon čijeg ukidanja 1921. godine je na inicijativu Margarite Ivanovne Rudomino nastala Neofilološka biblioteka koja je 1924. preimenovana u Biblioteku inostrane literature.

1108606388

Od 1991. biblioteka nosi ime svog osnivača i dugogodišnjeg direktora M. I. Rudomino.

Ova biblioteka raspolaže velikim fondom inostrane literature i predstavlja međunarodni kulturni centar, mesto susreta i živog razgovora predstavnika različitih zemalja, naroda, kultura, jezika, konfesija.

Biblioteka inostrane literature od 2007. godine sprovodi program „Veliko čitanje“, čiji je cilj izgradnja mostova kulture između zemalja u svetu, duhovno obrazovanje i popularizacija čitanja.

Sa sve većim brojem učesnika i partnera programa, Biblioteka inostrane literature osnovala je „Centar knjige Rudomino“, posebno izdavačko odeljenje, koje se bavi izborom i pripremom knjiga, namenjenih za ruske biblioteke, što je omogućilo da se program „Veliko čitanje“ podigne na novi nivo.

Danas, Biblioteka inostrane literature i „Centar knjige Rudomino“ objavljuju širok spektar štampanih izdanja, a posebno prevodna i dvojezična izdanja, filološke i filozofske literature i studija kulture.

Od 2007. godine objavljeno je više od 300 naslova u ukupnom tiražu od preko 500.000 primeraka, a u okviru biblioteke „Rudomino“ pre nekoliko godina je osnovana edicija „Srpska reč“.

Izdavački centar „Rudomino“ objavio je u proteklih godinu dana knjige: „Uhvati zvezdu padalicu“ (Antologija savremene srpske priče), „Sitničarnica Kod srećne ruke“ Gorana Petrovića, „Ovoga puta o bolu“ Mihajla Pantića, „Grobnica za Borisa Davidoviča“ Danila Kiša, a u planu je izdanje još tri knjige srpskih autora do kraja godine.

Nagradu „Dositej Obradović“ već 10 godina zajedno dodeljuju Zadužbina „Dositej Obradović“, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sajam knjiga u Beogradu, a oodluku o dobitniku za 2016. godinu doneo je žiri u sastavu Radomir Putnik, Zoran Hamović, Marko Nedić i Gojko Božović.

Prethodni dobitnici nagrade su: „Vizer Ferlag“ iz Beča (2007), „Gaia Edision“, Bordo (2008), „Jelenkor“, Pečuj (2009), „Zandonai Editore“, Rovereto (2010), „Ciela“, Sofija (2011), „Kaligram“, Bratislava (2012), „Piramida“, Lavov (2013), „Ikona“, Skoplje (2014), „Akantilado“, Barselona (2015).

Izvor:

Tanjug.rs

Advertisements

Posted on 26. oktobra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: