Advertisements

Sajam otvaraju Nagres Abjar i Dragan Stanić

Pod sloganom „Knjige u ruke“ 61. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu počeo je sa radom u nedelju 23. oktobra u 10 sati, a isto veče zvanično će ga otvoriti u ime počasne zemlje gosta Irana rediteljka i književnica Narges Abjar i predsednik Matice srpske Dragan Stanić ispred domaćina.

 Sajam otvaraju Nagres Abjar i Dragan Stanić

 

Ovo je saopšteno danas na konferenciji za novinare uprave Sajma knjiga i predstavnika Amabasade i Kulturnog centra Irana u Srbiji. Nagres Abjar je prozni pisac i reditelj – autor više od 30 knjiga i filmskih scenarija. Snima kratke, dokumentarne i igrane filmove, piše knjige za decu i odrasle.

Za kratki film „Nežni ćorsokak“ dobila je nagradu festivala „Setaješ“, na Nedelji iranskog filma, koja će se u Jugoslovskoj kinoteci održati kao prateći program Sajma knjiga, biće prikazan njen najpoznatiji film „Rov 143“. Ona bi na otvaranju ove revije 24. oktobra trebalo da govori o ulozi i položaju žene u iranskoj kinematografiji, najavljeno je iz Iranskog kulturnog centra.

Direktor Matice srpske Dragan Stanić je pisac i profesor Folozofskog fakultata u Novom Sadu. Pre dolaska na čelo Matice srpske radio je na Mičigenskom univerzitetu u En Arboru (SAD), u Dramskom programu Radio Novog Sada kao dramaturg, asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu, a potom na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je prošao kroz zvanja od asistensta do vanrednog profesora. Urednik više kniževnih časopisa i redakcija od 2005. je na čelu Letopisa Matice srpske, a krajem aprila 2012. izabran je i za predsednika Matice. Objavio je više knjiga pesama i romana.
Mohsen Solejmani, direktor Iranskog kulturnog centra u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, najavio je dolazak sedam savremenih iranskih pisaca, deset ilustratora knjiga i petnestak iranskih izdavača koji zastupaju veliki broj tamošnjih izdavačkih kuća.

Iran će, kao počasni gost Sajma, organizovati književne tribine o savremenoj iranskoj literaturi, susrete srpskih i iranskih pisaca, predstavljanja dela tradicionalne persijske književnosti, radionice umetničkih zanata i kaligrafije, reviju filmova u Kinoteci, predavanja iranskih umetnika na državnom i privatnim univerzitetima u Beogradu… Uprava Sajma knjiga najavila da se za iduću godinu i Dan Teherana na ovoj manifestaciji.

Dragan Hamović, urednik programa Sajma, rekao je da će se ove godine od 23. do 30. oktobra u okviru sajamskih tribina, izložbi i drugih dešavanja obeležiti: četiri veka od Šekspirove i Servanstove smrti, 120 godina romana Janka Veselinovića „Hajduk Stanko“, 100. godišnjica smrti Petra Kočića, 75 godina od osnivanja ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Tokom Sajma održaće se Međunarodna konferencija o kolektivnom ostvarivanju prava nad pisanim i ilustrovanim delima, Forum Bibiotekarskog društva Srbije baviće se temom „Bibliteke i nabavke knjiga“. Pisci u fokusu ove godine su Rus Zahar Prilepin i Norvežanin Erdland Lu. Porodični dani na Sajmu su 24. i 25. oktobar, a Školski dan četvrtak 27. oktobar. Istog dana biće proglašeni i dobitnici nagrada ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga.

Ostavka i imenovanje

Ranije je bilo najavljeno da bi Sajam u ime zemlje počasnog gosta trebalo da otvori iranski ministar za kulturu i islamska pitanja. Do pre dva dana to je bio Ali Janati, diplomata, političar i pisac, koji je podneo ostavku na ovu dužnost na koju je imenovan u avgustu 2013. godine. Predsednik Irana Hasan Rouhanu prekjuče je za novog ministra kulture i islamskih pitanaj t imenovao Sajeda Abasa Salehija, koji dolazi iz novinarskih redova, a pre imenovanja na ovo mesto bio je Janatijev zamenik.

Izvor:

Danas.rs

Advertisements

Posted on 23. oktobra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: