Advertisements

Web West Weekend za IT početak u Užicu

Prisutni će u petak, 21. oktobra moći da saznaju o značaju društvenih mreža u obrazovanju, 3 D modelovanju multimedijalnih sadržaja korišćenjem savremenih softvera. Užičanin Đorđe Maksimović, sofverski inženjer Microsoft Development Center Serbia govoriće mladima kako da na intervijui za rad u multinacionalnim kompanijama najbolje predstave sebe.

Drugi dan konferenciju u subotu od 10 časova rezervisan je za teme primene informacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede. Upotrebu daljinskog navodnjavanja prisutnima će demonstrirati Lazar Jovanović, student Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada koji je sa kolegom napravio sistem SMS navodnjavanja koji mu preko postavljenih senzora šalje informaciju koliko je zemlja vlažna. Od 11 časova biće promovisana platforma Netvist koju u Požegi pokreće bračni par Agayev a preko koje će poljoprivredni proizvođači uskoro moći da prodaju poljoprivredne i druge proizvode.

Milan Popović profesor iz Arilja koji je prvi na ovim prostorima počeo da pravi igrice za decu sa posebnim potrebama predstaviće portal “Razvojne igrice” i govoriti o značaju upotrebe informacionih tehnologija kod ove populacije.

Autor sajta „Priče sa dušom“ Nenad Blagojević podeliće svoje iskustvo rada na ovom projektu i ulazati na mogućnost da se od priča kakve piše može zarađivati.

Aktivisti Udruženja „RAZVOJ UE“ opredelili su se za ovu oblast i teme jer se na Visoko poslovno tehničkojškoli u Užicu obrazuje kadar iz oblasti informacionih tehnologija, a na Učiteljskom fakultetu se izučava obrazovna tehnologija. Drugi razlog je što veliki broj rođenih Užičana radi u vodećim svetskim i domaćim kompanijama IT sektora. Želeli su i da se događaj ovog tipa organizuje i u Užicu i predstave prvenstveno lokalni i regionalni potencijali koje imamo za pozicioniranje na mapi gradova sa IT potencijalom, navode iz Udruženja „RAZVOJ UE“.

Uvideli smo da je organizacija stručnih konferencija posvećenih informaciono- komunikacionim tehnologijama aktuelna u Srbiji i da izaziva pažnju stručnjaka koji se bave IT-em, tako i kreativnih ljudi koji u određenom broju upravo zahvaljujući znanjima i veštinama iz ove oblasti zarađuju džeparac, a mnogi od toga žive. Sigurni smo da Užice kao centar Zlatiborskog okruga zaslužuje organizaciju događaja ovog tipa i da će Web West Weekend postati tradicionalna manifestacija koja će se održavati u Evropskoj nedelji programiranja koja se ove godine obeležava od 15. do 23. oktobra.

Podsećamo da je oblast informacionih tehnologija najbrže rastuća, u celom svetu, a samo našoj zemlji nedostaje oko 30 000 programera. Činjenice ukazuju da najveća potražnja domaćih i stranih kompanija iz godine u godinu vlada za IT stručnjacima koji su obučeni za različite programske jezike, baze podataka, izradu aplikacija za mobilne telefone i druge poslove u ovom sektoru.

Logo i dizajn materijala za konferenciju uradio je Stefan Penezić iz Užica, aktivista Udruženja “RAZVOJ UE”.

Izvor:

Uzickarepublikapress.rs

Advertisements

Posted on 21. oktobra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: