Advertisements

Univerzitetska biblioteka dobila Grant Ambasadorovog fonda

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ dobila je najveći grant na evropskom prostoru za 2016. godinu iz programa Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasleđa u vrednosti od 106.000 dolara.

276649

Grant je odobrila Ambasada SAD u okviru programa Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasleđa za obnovu istorijske zgrade Univerzitetske biblioteke, koja je ove godine obeležila 90 godina od otvaranja.

Ugovor o realizaciji projekta potpisaće sutra u prostorijama biblioteke direktor Univerzitetske biblioteke prof. dr Aleksandar Jerkov i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat, a tom prilikom novinarima će se obratiti i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Sredstva su namenjena za kompletnu rekonstrukciju fasade i krova, a biće realizovana tokom 2017. godine.

Od preko 130 aplikacija iz celog sveta u okviru programa, ove godine odobreno je 36, dok je na području Evrope srpskoj akademskoj instituciji dodeljen najveći iznos sredstava, stoji u saopštenju Univerzitetske biblioteke.

Obnovu istorijske zgrade Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, podignute sredstvima Karnegijeve fonadacije, dodatno će pomoći Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, nastavljajući tradiciju zajedničke saradnje iz vremena pokretanja ove ustanove pre 90 godina.

Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasleđa posvećen je obnovi, revitalizaciji i razvoju kulturnih objekata, vrednih nalazišta i svih važnih oblika tradicionalnog kulturnog izražavanja u više od 100 zemalja širom sveta.

Projekti koje podržava Ambasadorov fond uključuju restauraciju istorijskih građevina, konzervaciju retkih rukopisa i muzejskih zbirki, očuvanje i zaštitu važnih arheoloških nalazišta i dokumentacije tradicionalnih veština, umetničkih i zanatskih tehnika, ili jezika koji izumiru.

Fond postoji od 2000. godine, a prvi projekat je podržan 2001.

Od tada je sredstvima iz ovog fonda finansirano preko 700 projekata očuvanja kulturnog nasleđa u više od 120 zemalja, a u Srbiji je do 2013. godine odobreno ukupno 10 projekata, među kojima su neka od najvažnijih antičkih nalazišta (Sirmijum, Viminacijum, Gamzigrad), spomenici kulture (manastir Studenica i Crkva svete Ane) i muzeji (Etnografski muzej u Beogradu) .

Istorijska zgrada Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ sagrađena je sredstvima koja je donirala Karnegijeva zadužbina i predstavlja prvu namenski izgrađenu biblioteku u Srbiji.

Ovu odluku Karnegijeva zadužbina donela je na inicijativu dva istaknuta Srbina koja su u to vreme živela u SAD, diplomate Slavka Grujića, poslanika Kraljevine SHS u Vašingtonu (1871-1937), i Mihajla Idvorskog Pupina (1854-1935), slavnog profesora fizike na Univerzitetu Kolumbija.

Univerzitetska biblioteka, zajedno sa bibliotekama u Luvenu (Belgija) i Remsu (Francuska) predstavlja tzv. Biblioteke sa linije fronta – biblioteke koje su se nalazile u teško razorenim gradovima tokom Velikog rata 1914-1918.

Ove tri biblioteke dobile su sredstva za izgradnju direktno iz Karnegijeve zadužbine, za razliku od ostalih, mnogobrojnih biblioteka, koje su finansirane iz drugih Karnegijevih fondova.

Karnegijeva zadužbina donirala je tadašnjih 100.000 dolara, a Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca još toliko za opremanje zgrade.

Plac za izgradnju dodelio je Grad Beograd u nameri da se na mestu nekadašnjeg hipodroma formira univerzitetska četvrt, što do danas nije u potpunosti realizovano.

Univerzitetska biblioteka svečano je otvorena na dan Sv. Ćirila i Metodija 24. maja 1926. godine, njen prvi upravnik bio je Uroš Džonić, a predsednik upravnog odbora profesor Pavle Popović.

Izvor:

Tanjug.rs

Advertisements

Posted on 18. oktobra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: