Advertisements

Šta donosi najnovija Izložba dela slikarke Pavlović Barili

U Muzeju „Horeum Margi-Ravno“ otvorena je izložba „Fragmenti Mileninih snova” slikarke Milene Pavlović Barili (1909-1945), jedne od najzanimljivijih ličnosti umetničke Evrope između dva svetska rata i naše najistaknutije likovne umetnice.

Milena Pavlović Barili, Autoportret

– Naslov izložbe na zanimljiv način opisuje to što Milena Pavlović Barili jeste. Ona ima veliki broj nadrelanih kompozicija a nadrealizam se vezuje za snove. Umetnici stalno snuju i nikad ne uspevaju do kraja da odsanjaju svoje snove, jer kada prestanu snovi, nema mašte, a bez nje nema ni umetnosti – kaže direktor muzeja Novak Novaković.

Izložba sadrži 28 autentičnih i najznačajnijih dela Milene Pavlović Barili iz različitih faza njenog stvaralaštva.

Prve akademske faze čine njen i porteret njene majke, od nadrealističnih kompozicija do reklama za različite modele haljina, različite modne časopise, parfeme. Izložena je, recino, naslovna strana poznatog modnog časopisa „Vogue” iz 1940. godine, koji je Barili dizajnirala.

– Postavka sadrži autentične akvarele umetnice, koji su inspirisani modom i na njima dominiraju ženski portreti. Izloženi su radovi nastali od 1926. do 1940. godine. Ona je najekstravagantnija i najzanimljivija likovna umetnica sa ovih prostora. Napravila je iskorak u smislu da je imala prilike da se upozna i sarađuje sa najznačajnijim evropskim intelektulacima tog vremena.

Uspela je da duh Evrope kroz svoju inspiraciju prenese na umetnički i kulturni život tadašnje Kraljevine Jugoslavine. Ona je bila najistaknutija i najznačajnija predstavnica svoga vremena – ističe Novaković.

Inače, umetnička dela velike srpske slikarke i pesnikinje prvi put su izložena u Pomoravlju. Ljubitelji umetnosti biće u prilici da postavku sa pogledaju do 26. oktobra. Izložba je realizovana u saradnji sa Fondacijom „Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“.

Milena Pavlović Barili je Kraljevsku umetničku školu završila u Beogradu, a u Minhenu Umetničku akademiju, na kojoj su joj profesori bili Hugo fon Haberman i Franc fon Štuk. Pored bavljenja slikarstvom, Milena je radila ilustracije za najpoznatije modne časopise kao što su „Vog“, „Glamur“, Taun end kantri“ i „Šarm“. Za operu „Sebastijan“ Đan Karla Menotija izradila je dekor i kostime.

Umrla je iznenada u 37. godini, 6. marta 1945. godine u Njujorku.

Izvor:

Blic

 

Advertisements

Posted on 18. oktobra 2016., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: