Advertisements

Festival “Dani Danila Lazovića”

Četvrti po redu festival “Dani Danila Lazovića” ove godine održaće se od 2. novembra do 5. novembra u Priboju. Festival umesto prošlogodišnjih tri dana, ove godine trajati četiri.

U programu će učestvovati studenti I studentkinje iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i naše zemlje. Festival će otvoriti izložba “Bard među bardovima” posvećena profesionalnoj saradnji i prijateljstvima koje je Danilo Lazović ostvarivao sa kolegama, umetnicima. Tradicionalno, takmičarsko veče festivala obeležiće takmičenje u govorenju poezije studenata glume akademija iz zemlje i regiona.

Festival je ove godine bogatiji kako po broju dana, tako i programski. Gosti festivala i publika moći će da uživaju u raznim programima kao što su: monodrama “O glumatanju” Slobodana Ćustića, “Stand down Nebojše Milovanovića”, programu “Priboj kroz kulturu i umetnost”, programu “Danilu u čast” itd.

Ove godine nismo zaboravili ni najmlađe građane Priboja. Oni će moći da uživaju u predstavi Amaterske pozorišne scene “Zmajko” Toda Nikoletića, režija Ibrahim Hasanagić, dok će recitatori iz Priboja moći da učestvuju u radionici “Prenesi znanje” koje će držati studenti glume, učesnici festivala. U želji da festival obogatimo i neformalnim obrazovnim sadržajima, pored radionice “Prenesi znanje”, profesori scenskog govora Knežević, Muftić i Stojanovski održaće radionicu “Stilovi govorenja poezije” na kojoj će raditi sa studentima, učesnicima festivala i zainteresovanom stručnom javnosti.

Ono što je svakako novina ovogodišnjeg festivala, a uticaće neminovno na sledeći, je odluka osnivača i saradnika da od sledeće godine u stručnom žiriju budu isključivo dramski umetnici koji iza sebe imaju priznat i nagrađivan profesionali rad. S tim u vezi, od sledeće godine pobednik festivala “Dani Danila Lazovića” neće biti član stručnog žirija, ali će, kao i do sada, biti deo programa festivala.

Gost glumac će ove godine biti naša proslavljena glumica i prvakinja Ateljea 212, Gorica Popović, dok će muzička gošća biti Bilja Krstić. Članovi stručnog žirija ove godine su: predsednik Radovan Knežević (profesor Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda), Dara Džokić (glumica, prvakinja Ateljea 212), Emina Muftić (profesorka Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva), Tihomir Stojanovski (Profesor Fakulteta dramskih umetnosti iz Skoplja) i Strahinja Blažić (glumac, prošlogodišnji pobednik).

Kao i svake godine, pobednik festivala poneće prestižnu nagradu “Povelja Danilo Lazović” i novčani deo nagrade u iznosu od hiljadu evra, koji se obezbeđuje pod pokroviteljstvom Predsednika opštine Priboj.

Festival “Dani Danila Lazovića” i ove godine je raspisao “Internet konkurs u govorenju poezije”.

Organizatori festivala “Dani Danila Lazovića” su Dom kulture “Pivo Karamatijević” i Zavičajni muzej, a pod pokroviteljstvom opštine Priboj.

Izvor:

Danidanilalazovica.rs

 

Advertisements

Posted on 14. oktobra 2016., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: