Advertisements

Da li možemo uticati na dužinu života?

U Gradskoj biblioteci „Nikola Sikimić – Maksim” u Kučevu  održano je zanimljivo predavanje  koje se odnosilo na pitanje da li, i kako možemo da utičemo na dužinu života. Predavač je bila Dragana Bošković, patronažna sestra Doma zdravlja u Kučevu. Zanimljiva tema privukla je veliki broj zainteresovanih, pretežno starije dobi ali i onih mlađih.

U današnje vreme sve veći značaj dobijaju faktori rizika koji pripadaju individualnom ponašanju ili stilu života, kao što su fizička neaktivnost , nepravilna ishrana , pušenje, alkolizam. Koliko dobro starimo, određuje, bar delimično, naše ponašanje i izloženost mnogim faktorima tokom čitavog života. Takođe je vrlo bitan naš odnos prema zdravlju i redovna kontrola zdravlja.

„Zasluge za zdravstveno stanje se pripisuje zdravstvenoj zaštiti (10%), dok nasleđe ima nešto veći udeo (18%). Uticaj ima i životna sredina (19%), ali su presudni životnim stilovi jer imaju 53% udela u našem zdravstvenom stanju. Odluke koje ljudi donose o svom zdravlju i životu i navike koje imaju najvažniji su faktor u određivanju njihovog zdravlja i blagostanja“ rekla je između ostalog  Dragana Bošković

Direktorka  biblioteke Violeta Ilić je  upoznala  prisutne  sa aktivnostima koje ova ustanova preduzima da bi se odužila svojim starijim sugrađanima.  Sem čestih poseta Domu za starija i odrasla lica i besplatne članarine, tu su i orgnizovanja književnih večeri, pa i ovakvih skupova.

„Starim ljudima , koji su bolesni i sami,  treba posvetiti puno pažnje kako bi se i oni osetili kao deo zajednice” rekla je između ostalog direktorka biblioteke.

Izvor:

eBraničevo

 

Advertisements

Posted on 14. oktobra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: