Advertisements

Nobelova nagrada za ekonomiju Hartu i Holmstromu

Britanac Oliver Hart i Finac Bengt Holmstrom dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju, za doprinos teoriji ugovora, saopštio je Nobelov komitet. Oba stručnjaka rade u SAD – Hart je profesor na Harvardu, a Holmstorm na MIT (Massachusetts Institute of Technology).

2016-10-10t101437z_1976600362_d1aeugdnsnaa_rtrmadp_3_nobel-prize-economics

Novi teoretski instrumenti koje su osmislili Hart i Holmstrom, dragoceni su u razumevanju ugovora, koje potpisujemo u svakodnevnom životu, ali i institucija, kao i mogućih propusta u pisanju tih ugovora, navodi se u obrazloženju švedske Akademije nauka.

„Većina nas ima osiguaranje za kuću, pa samim tim i ugovor sa osiguravajućom kućom, ili imamo ugovor o zajmu sa bankom. Kada se zapošljavamo, poptusujemo ugovor sa poslodavcem. Sve institucije prave ugovore za bilo kakav posao koji obavljaju. Radovi Harta i Holmstroma pomažu nam da bolje razumemo i institucije i ugovore“, objasnio je Per Stromberg, član komiteta za dodelu Nobelove nagrade.

Teorija dvojice laureata važna je i za otkrivanje potencijalnih skrivenih problema prilikom sastavljanja ugovora. Holmstromov rad može da bude iskorišćen i za analizu plaćanja direktora na osnovu postignutih rezultata.

„Daje odgovor na pitanje da li menadžerima treba isplaćivati bonuse, i od čega to treba da zavisi. Da li isključivo od ostvarenog profita ili od postignute dugoročne stabilnosti kompanije”, ukazuje Torsten Person, član komiteta za dodelu Nobelove nagrade.

Prema rečima samog dobitnika Holstroma, analize i istraživanja koje je sproveo ukazuju da novčani podstcaji mogu imati i loš uitcaj.

„Bonusi i nagrade mogu da imaju i negativan efekat. Sa tim se mora biti veoma obazriv, jer ne znate kako će uticati na ponašanje ljudi“, ističe on.

Holmstrom naglašava i da je srećan jer nagradu deli sa najboljim prijateljem. Radovi Olivera Harta, kaže, pomogli su da se bolje razume koje kompanije treba da se spoje ili koje vidove finansiranja da koriste, kao i kada institucije poput škola, treba da budu državne ili da postanu privatno vlasništvo.

Laureati dele novačnu nagardu u iznosu od 926.000 dolara.

Izvor:

Rs.n1info.com

Advertisements

Posted on 11. oktobra 2016., in Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: