Advertisements

Zbog ovoga je kolumbijski predsednik dobio Nobela za mir

Huan Manuel Santos, predsednik Kolumbije, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir zbog svojih izuzetnih napora u okončavanje poluvekovnog rata koji je razarao njegovu zemlju.

Huan Manuel Santos

Santos je bio jedan od glavnih inicijatora potpisivanja mira između kolumbijske vlade i pobunjeničke grupe Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK), posle 52 godine rata u kome je život izgubilo najmanje četvrt miliona ljudi.

Krajem septembra, Santos je stavio svoj potpis na istorijski mirovni sporazum zajedno sa vođom FARK-a Timoleonom Himenesom, a dokument su simbolično potpisali hemijskom napravljenom od metka. Rat je prestao, FARK je dobio 10 mesta u Kongresu, a Kolumbija je mogla da odahne. Ipak…

Kolumbijski narod je šokatnom odlukom na referendumu odbacio sporazum, što je uzrokovalo da Santos u preliminarnim anketama izgubi skoro sve šanse za Nobela. Ipak, Norveški Nobelov komitet mislio je suprotno. Ispostavilo se da referendum nije umanjio Santosove zasluge za mir, zbog čega je na kraju i osvojio prestižnu nagradu, i to u konkurenciji nemačke kancelarke Angele Merkel, bivšeg analitičara NSA Edvarda Snoudena, humanitaraca iz „Belih šlemova“ koji spasavaju ranjenike u Siriji…

Istorija sukoba

Početak konflikta vezuje se za 1964. godinu, a Kolumbija se od tada praktično bez prestanka nalazila u stanju permanentnog građanskog rata. Uzrok za poluvekovno krvoproliće bio je neregulisano agrarno pitanje. Tadašnja vlast u državi bila je na strani krupnih zemljovlasnika, zbog čega su seljaci sa nekoliko stotina hiljada razorenih farmi počeli sa protestima.


Izvor:

Blic

Advertisements

Posted on 9. oktobra 2016., in Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: