Zašto fantastika u Kostolcu?

Fantastika se nalazi u gotovo svim oblastima stvaralaštva – književnosti, filmu, video igrama, modi, arhitekturi, dizajnu… Sudeći po rečima bibliotekarki koje rade u Biblioteci u Kostolcu, ima puno zaljubljenika fantastike u Kostolcu. Kada čujete reč fantastika, odmah pomislite na svemirske letelice, vanzemaljce, robote, ali je to samo jedna od oblasti fantastike – naučna fantastika. Fantastika se deli na više oblasti: naučnu (radnja je smeštena u dalekoj budućnosti), epsku (avanture magičnih bića: vila, čarobnjaka, patuljaka, veštica…), horor (vampiri, vukodlaci, duhovi…), istorijsku (istorijske ličnosti i događaji sa izmenjenom, izmaštanom radnjom) i folklornu (srpska mitologija smeštena u priče ili romane).

14593761_10155374102853378_214838396_n

Ljubitelji fantastike iz Kostolca, svoje okupljanje su započeli kroz radionicu Ljubitelji fantastike u Biblioteci u Kostolcu – ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac. Radionicu vode bibliotekarke Renata Minić i Nevena Vuksanović.

Cilj okupljanja ljubitelja fantastike je da se ljudima u Kostolcu pruži mogućnost da međusobno razmenjuju doživljaje pročitanih knjiga i stripova, odgledanih serija i filmova iz ove oblasti, da razgovaraju o viđenju fantastike i mitologije iz ličnog ugla.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Teme radionice su raznorazne – svakog sastanka neka nova. Od razgovora o pročitanim knjigama, stripovima, odgledanim filmovima i serijama iz te oblasti, preporuka istih, do tema kao što su: mitologija određenih naroda, religije sveta, teorije zavere, robotika, narodna verovanja, običaji raznih naroda…

Za one koji tek počinju da čitaju knjige iz ove tematike, obavezna lektira su: Hobit i Gospodar prstenova od Dž. R. R. Tolkina, Put u središte zemlje od Žila Verna, Rat svetova od Herbert Džordž Velsa, Letopisi Narnije od  K. S. Luisa, Kapije vremena od Rejmond E. Fajsta, Zmajevi jahači Perna od En Mekarfi, Točak vremena od Roberta Džordana,  Ime vetra od Patrika Rotfusa, Demonski ciklus od Pitera Breta,  Serijal knjiga o Artemisu Faulu od Oin Kolfera, Vukodav od Marije Semjonove, Saga o vešcu od Andžeja Sapkovskog, Peti leptir od Uroša Petrovića,  Vukovi sudbine i Perunov hroničar od Miloša Petkovića, Kosingas od Aleksandra Tešića…

Od serija i filmova preporučuju: Hobit, Gospodar prstenova, Zvezdani ratovi, Firefly,Farscape, Stargate 1, Stargate Atlantis, Game of Thrones, Terra Nova,  New Amsterdam,Matriks, Peti element, Avatar, Dan kada je Zemlja stala, Ja, robot, The Dresden Files,Warehouse 13, Eureka, Avengers, Thor, Dan posle sutra, Ja sam legenda, Battlestar Galactica,  Iron Man, Kod sudbine

Najomiljeniji pisci ljubitelja fantastike su: Žil Vern, Herbert Džordž Vels, Isak Asimov, Artur Klark, Dž. R. R. Tolkin, Rejmond E. Fajst, Dejvid Edings, Robert Džordan, Džordž R. R. Martin, Brendon Sanderson, Stiven Erikson, Andžej Sapkovski, Piter Bret, Dejvid Gemel, Patrik Rotfus, Marija Semjonova,  Rodžer Zelazni, Stiven King…

Ljubitelji fantastike imaju i svoj blog ljubiteljifantastike.wordpress.com gde objavljuju zanimljive tekstove iz sveta fantastike. Uspostavili su saradnju i sa drugim udruženjima iz Srbije, kao što su:  Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ iz Beograda i Autostoperski vodić kroz fantastiku iz Beograda i sa jedinim našim časopisom za folklornu književnost Omaja.

U planu su organizovani odlasci na festivale fantastike koji se održavaju u Srbiji i organizovanje književnih susreta pisaca fantastike sa čitaocima. Naš najpoznatiji mladi pisac fantastike – Miloš Petković, gostovaće u Biblioteci u Kostolcu u petak 14. oktobra u 19h  i predstaviće svoje knjige.

%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80-2

Ljubitelji fantastike se okupljaju svakog petka u pola sedam uveče, u Biblioteci u Kostolcu – pa ako neko želi da se pridruži – dobro došao je ili dobro došla je.

Kontakt telefon: 012 241 515

 

Posted on 8. oktobra 2016., in Linkovi, Preporuka. Bookmark the permalink. 2 komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: