Advertisements

Ivo Andrić je sav novac od Nobelove nagrade poklonio za najvredniju stvar

Nobelova nagrada za književnost ove godine će biti dodeljena 13. oktobra, ali nijedan pisac sa ovih prostora nije među kandidatima. Ipak, Srbija može da se pohvali Nobelovom nagradom koju je dobio Ivo Andrić 1961. godine, ali kao da smo zaboravili da je veliki pisac sav novac od nagrade podario za razvoj najvrednije stvari – znanja.

by-stevan-kragujevic-_1000x0
Milica Babić i Ivo Andrić

Novac je uložio u knjige, svoju najveću ljubav. On je čitav iznos nagrade u dva navrata podario Bosni i Hercegovini i to naglasivši da treba da bude iskorišćen za razvoj bibliotekarstva i unapređivanje narodnih biblioteka širom zemlje.

– Želim da obavestim Savet za kulturu NR Bosne i Hercegovine da sam odlučio da Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini poklonim pedeset posto iznosa primljenog na ime Nobelove nagrade. Moja je želja da se ova sredstva upotrebe za unapređenje narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine – napisao je u pismu koje je uputio Savetu za kulturu Bosne i Hercegovine.

Kasnije je Ivo i ostatak novca dao za istu stvar, a i lično je u više navrata učestvovao u raznim akcijama za pomoć bibliotekama – jednostavno, verovao je da bez knjige nema budućnosti.

Kakav je čovek Andrić bio govori i podatak da mu je jako smetala sva ta pažnja medija oko dodele nagrada i da je jedva čekao da se pompa stiša.

Ivo Andrić
Ivo Andrić okružen knjigama

– Nekim ljudima publicitet godi, ali mene i od same pomisli na to spopadne strah… Ja sam posve bio propao. A kako i ne bih od onolike trke i novinara. Da je bilo po mome, radije bih otišao u Kinu i sačekao da prođe sav taj tutanj. Ali, nisam u pitanju bio samo ja, nego i dug prema zemlji i mom narodu. Videvši kako sam ubledeo, prijatelji su mi govorili: ti kao da ideš u aps, a ne po Nobelovu nagradu“, ispričao je kasnije Andrić.

Legendaran je i govor kojim se Andrić obratio okupljenima 10. decembra 1961. prilikom uručenja nagrade, koja se sastoji od zlatne medalje povelje i čeka u iznosu od oko milion dolara.

Ivo Andrić
Ivo Andrić na dodeli Nobelove nagrade

„Moja domovina je zaista ‘mala zemlja među svetovima’, kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore i to upravo u vreme kada je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet… Vaše priznanje jednom književniku te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom području: stoga nas ono obavezuje na zahvalnost i ja sam srećan što vam u ovom trenutku i sa ovog mesta, ne samo u svoje ime, nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno, ali iskreno da izrazim“, glasio je deo njegovog čuvenog govora „O priči i pričanju“.

Ako želite da pročitate ceo govor, a mi vam to od srca preporučjemo, samo svratite u najbližu biblioteku ili pogledajte ovde.

Na listi kandidata za Nobelovu nagradu za književnost ima autora koji su više puta do sada bili predloženi, a najbolje se kotira japanski književnik Haruki Murakami.

Kandidati su i sirijski pesnik Adonis i kenijski autor Ngugi va Tiongo, ali i američki autori Don Delilo, Filip Rot i Džojs Kerol Outs.

 

Izvor:

24sata.rs

Advertisements

Posted on 6. oktobra 2016., in Biblioteka, Knjige, časopisi i pisci, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: