Advertisements

Viki voli Spomenike – foto-konkurs

Viki voli Spomenike (Wiki Loves Monuments – WLM) je foto-konkurs koji za cilj ima prikupljanje fotografija nepokretnih kulturnih dobara (spomenici kultureznamenita mestaprostorno kulturno-istorijske celine,arheološka nalazišta) širom Srbije.

Konkurs se održava u saradnji organizacija Interglider.org i Vikimedija Srbije od 1. do 30. septembra 2016. godine. Ove godine, foto konkurs se održava u više od 30 zemalja, među kojima je i Srbija. Cilj ovog takmičenja je podsticanje ljudi da slikaju nepokretna kulturna dobra i da ih postave na internet pod Creative Commons licencom, kako bi omogućili drugima slobodan pristup i raspolaganje ovim fotografijama i podelili ih sa svetom. Na ovaj način obogaćuje se multimedijalna baza nepokretnih kulturnih dobara, kojih u našoj zemlji ima oko 2400 trenutno zavedenih.

viki-voli-spomenike

O uspehu ovog projekta govori podatak da su 2015. godine u njemu učestvovale čak 33 zemlje i prikupljeno je više od 230.000 fotografija. Više informacija se može naći na zvaničnoj WLM prezentaciji: www.wikilovesmonuments.org

Projekat Viki voli Spomenike uspešno se organizuje po četvrti put u Srbiji. Fotografije se postavljaju na Vikimedijinu ostavu, koja predstavlja slobodan repozitorijum sa više od 22 miliona multimedijalnih sadržaja. Ovaj sadržaj se koristi na najvećoj slobodnoj enciklopediji – Vikipediji, koju znatno obogaćuje. Pored toga što je zanimljiv, projekat Viki voli Spomenike je način da se kulturno nasleđe očuva za buduće generacije i da se dokumentuju istorijske znamenitosti naše zemlje. Ove fotografije mogu postati važan istorijski izvor koji se slobodno može koristiti. Pravila su vrlo jednostavna, fotografije možete postaviti kroz samo četiri koraka.

Pravila konkursa

  1. Autor/ka fotografije morate biti vi!
  2. U konkursu mogu da učestvuju samo fotografije pod slobodnom licencom (CC-BY-SA 4.0).
    Pažnja: Ove fotografije će nakon konkursa biti javne za upotrebu, odnosno slobodne za korišćenje, kako na Vikimedijinim projektima, tako i u ostale svrhe.
  3. Najmanja rezolucija fotografije mora biti 1500×1000 px
  4. U konkursu mogu da učestvuju samo one fotografije koje su poslate tokom septembra 2016. godine. Ukoliko je fotografija nastala u nekom drugom periodu, ona takođe može da učestvuje u konkursu (npr. slika iz 2010. godine).
  5. Broj fotografija koje jedan autor/ka može poslati nije ograničen.
  6. Neophodno je imati aktivnu adresu e-pošte na nalogu Wikimedia Commons, koji se koristi za slanje fotografija. Ukoliko nemate nalog, a želite da učestvujete u konkursu, možete ga napraviti ovde: Wikimedia Commons
  7. Svaka poslata slika mora sadržati jedinstveni ID, koji se može pronaći uz ime kulturnog dobra koje fotografišete.
  8. Nepokretno kulturno dobro koje fotografišete mora biti sa sledeće četiri liste nepokretnih kulturnih dobara u Srbiji:

SPOMENICI KULTURE
ZNAMENITA MESTA
PROSTORNE KULTURNO-ISTORIJSKE CELINE
ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA

Izvor:

Wlm.rs

Advertisements

Posted on 23. septembra 2016., in Konkursi. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: