Advertisements

Dizajn za ispunjenji život slepih

U požarevačkom Hotelu Dunav održan je jednodnevni seminar pod nazivom „Inkluzija po meri slepih – Dizajn za slepe”. Polaznici seminara, njih dvadesetak, su mladi profesionalci u kulturi, samostalni umetnici, stvaraoci iz najšireg polja kulturnog delovanja, kustosi i galerijski vodiči, glumci i izvođači, turistički radnici koji deluju na teritoriji Republike Srbije…

dizajn-za-ispunjenji-zivot-slepih

Edukatori seminara su Julija Bašić,  istoričar umetnosti kustos i Teodora Branković, viši kustos arheolog.

rsz_julija_bac5a1ic487

Seminar je bio posvećen novim vidovima interpretacije sadržaja u kulturi, kako u samom stvaralačkom procesu kod umetnika tako i u sklopu programskih aktivnosti institucija kulture, a  koje podstiču veću uključenost marginalizovanih grupa, posebno slepih i slabovidih lica.

Cilj je upućivanje mladih profesionalaca u kulturi na nove načine interpretacije umetničkog sadržaja za slepa i slabovida lica.

Na nama je je da ponudimo rešenja, a jedno ćemo ponuditi u oktobru, za Svetski dan slepih (Dan belog štapa), kada ćemo organizovati taktilnu izložbu, na kojoj će replike eksponata iz Narodnog muzeja, ali i uopšte kulturne baštine Srbije biti predstavljeni u 3D medijumima, ali i na reljefnim pločama i sve će biti na dodir”, kazala je Julija Bašić.

Seminar je organizovala neformalna grupa „Art Hub” iz Požarevca u saradnji sa udruženjem građana „Art Distrikt” iz Požarevca, Međuopštinskim Savezom slepih i slabovidih lica u Požarevcu i Narodnim muzejem u Požarevcu.

„ Prvi put od formiranja Saveza slepih Srbije, pre 70 godina, organizacija u Požarevcu postoji 55 godina, ne bi li se i slepima, kultura približila na ovaj način. Do sada nisu bili u mogućnosti da ekponate dožive na pravi način, jer nije bilo profesionalnih kustosa. Mislim da je ovo prava stvar i da će im život biti ispunjeniji. Ovi mladi ljudi su prepoznali naše potrebe, smatram da je ovo prekretnica u životu slepih i slabovidih”, kazao je Božidar Bojković, predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih i slabovidih u Požarevcu.

Seminar je sprovoden u okviru omladinskog volonterskog projekta„Dizajn za slepe” koje sprovodi „Art Hub” uz podršku Resurs centra „Omladina JAZAS-a Požarevac“ u okviru projekta „Mladi su zakon – Braničevski i Podunavski okrug”, finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Izvor:

eBraničevo

Advertisements

Posted on 17. septembra 2016., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: