Advertisements

Upoznajte religiju starih Slovena

Mnogi budizam danas vide kao religiju koja je najviše kul u poređenju s ostalim globalno poznatim religijama. Međutim, da li znate koliko je tek kul religija starih Slovena? Oni su imali nekoliko bogova i različite običaje.

Sloveni služe svojim bogovima na Rujnu

Praznici

Stari Sloveni su na vreme gledali ciklično, a ne linearno kako ga mi danas posmatramo. Za njih su postojali periodi u prirodi i oni su nastojali da se usklade s njima. Tako su godinu delili na plodan i neplodan period, a kako ne bi izgubili korak osmislili su kalendar i praznike, kako bi mogli da prate prirodu.

Koljeda se proslavljala 21. decembra. Iako vas možda asocira ne svinjokolj, zapravo nije imao nikakve zeve s ubijanjem životinja, već s Koledom, duhom zimskog ciklusa. Dakle, on je duh, a postojala je i boginja zime Morena. Ona je bila najomraženija, jer je pored zime donosila i smrt, pošto su stari Sloveni vezivali zimu i umiranje.

Morana i Vesna

Morana i Vesna 

Sloveni su imali i vudu lutkice, tačnije lutkice koje su pravili od kukuruza i koje su simbolizovale duh proleća, njihovog omiljenog godišnjeg doba. Tako je i Vesna boginja proleća, bila najdraže božanstvo ovog naroda. Donosila je radost i sreću, a povezivana je i s mladošću.

Praznik koji bi putnici GSP-a svaki dan slavili jeste Kupalo. On se proslavljao 22. juna, a tada su se ljudi ritualno kupali i spaljivali ili bacali u vodu lutku Kupalo. Imali su i praznik posvećen vodenim vilama.

Centralni praznik je bio posvećeg glavnom bogu Perunu, kada se prinosila i ljudska žrtva.

Ovo su samo neki od praznika, a brojne proslavaljamo danas pod izmenjenim imenima.

Bogovi

Slovenskih bogova je prema pisanjima bilo mnogo, ali je teško utvrditi da li su svi Sloveni bili privrženi svim tim bogovima. Mi smo odlučili da izdvojimo ne one koji su najvažniji, nego najzanimljiviji s današnje distance.

Dažbog je danas poznat po dabogda, koju izgovaramo, nesvesni šta ona znači. On je bio bog sunca i jedan od najvažnijih bogova za Slovene. Boginja Mokoš je neka vrsta pandana svete Petke. Ona je bila zaštitnica predenja i žena, takođe je pripadala redu najvažnijih božanstava.

Stribog, čije ime podseća na nekog junak iz stripa, imao je unuke vetrove. O njemu se malo zna, a na osnovu zapisanog se predpostavlja da je bio bog vetra.

Horz je vladao vukodlacima. Prema predanju je on bio Mesec, koji je noću upravljao vukodlacima. Njegov noćni saveznik je bio Trajan, o kome postoje brojna predanja, a prema jednom je on bio demon zadužen za seksualnu energiju. Njima se pridružuje i Crnobog, koji je bio bog noći i zla.

Radogost je možda ključ našeg gostoprimstva. Ovaj bog je u jednoj ruci držao mač, a u drugoj hleb i so, koji su simbol gostoprimstva. Čak i naziv ovog božanstva ukazuje da su gosti bili dobrodošli.

Lada vas sigurno podseća na marku ne tako udobnog automobila, a ona je bila boginja lepote i ljubavi, poput Afrodite. Postoji i boginja Devana, koja je imala iste funkcije kod nekih slovena.

Lela govori da su na ovim prostorima nekada vladale žene.  Naučnici, koji su istraživali njen lik, porede je s Artemidom. Ova boginja je nastala još u periodu matrijarhata i bila je povezana s divljom ženskom seksualnošću. Prema predanju ona je bila boginja koju su Srbi najviše poštovali, a često se pominje u srpskim lirskim pesmama.

Krišni je pandan hinduističke boginje Krišne. Predstavljan je s više ruku, kao i ona, a ljudima donosi mudrost bogova.

 

Izvor:

24sata

Advertisements

Posted on 13. septembra 2016., in Narodna verovanja i običaji. Bookmark the permalink. Ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: