Advertisements

Tehnologija koja omogućava čitanje zatvorenih knjiga

Kustosi muzeja se nadaju da će sa poboljšanom tehnologijom moći da proučavaju drevne i krhke knjige bez njihovog otvaranja. Da bi prodrli kroz papir naučnici koriste terahercno zračenje koje prolazi kroz različite vrste materijala. Supstance kao što su voda, plastika, gasovi i biogoriva apsorbuju specifične frekvencije što naučnicima olakšava njihovo detektovanje. NASA već koristi ovu tehniku da otkrije kvalitet izolacije na njihovim šatlovima, a sličan sistem koriste i skeneri na aerodromima kroz koje putnici prolaze.

Istraživači sa MIT-a su izložili hrpu papira sa tekstovima ovim teraherc zracima. Papir i mastilo su apsorbovali različite frekvencije zračenja, dok su senzori detektovali odbijeno zračenja i na taj način prepoznali tekst.

Dobijene slike nisu baš najjasnije jer mašina proizvodi i pozadinski šum, a neki zraci se odbijaju o vazdušne džepove između listova pre nego što se vrate do senzora.

Zato su naučnici razvili poseban algoritam koji pomaže i konačnom dešifrovanju tekstova.

Čitanje dokumenata bez otvaranja nije nova ideja.

Francuski naučnici proučavali su svitke iz Herkulanuma tako što su ih bombardovali rendgenskim zracima. Takođe su koristili teraherc zrake da „zavire“ u egipatske posmrtne posude jer ovi zraci otkrivaju organsku materiju koja bi rendgenskim zracima ostala nevidljiva.

Do sada su naučnici uspeli da pročitaju devet listova u hrpi od dvadeset jer preko toga sistem troši previše energije i prestaje sa radom.

Ovo je nova tehnologija koja će se još razvijati, tako da ćemo jednog dana možda čitati knjige bez otvaranja. Oni koji uživaju u mirisu i dodiru papira uvek ostaje tradicionalni način čitanja knjiga.

Izvor:

Bookvar.rs

Advertisements

Posted on 12. septembra 2016., in Nove tehnologije IT. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: