Na današnji dan…

Na današnji dan 1828. godine rođen je ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj. Njegov književni rad trajao je oko šezdeset godina. Jubilarno izdanje celokupnih Tolstojevih dela ima 90 tomova. Veoma je voleo čoveka – Tolstoj je oslobađao svoje kmetove, delio im zemlju i pomagao ih, i stalno se borio protiv nepravde i siromaštva.


Tolstoj je bio ruski pisac svrstan u najveće ruske realiste tog doba. Najpoznatija dela su mu „Ana Karenjina“ i „Rat i mir“.

Lav Nikolajevič Tolstoj rođen je 9. septembra 1828. godine u Jasnoj Poljani u Rusiji.

Na Kazanjskom univerzitetu studirao je pravo i orijentalne jezike, nakon što je napustio studije arapsko – turske filologije. Ubrzo i to napušta i počinje da se podučava samostalno.

Prvo autobiografsko delo počinje da piše u vojsci. Nakon povratka, otvara školu za seosku decu u Jasnoj Poljani i piše o progresivnim teorijama školovanja.

Na sahrani Lava Tolstoja bilo je pet hiljada ljudi.

Pročitajte tekst o njegovom ljubavnom životu ovde.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1087 – Umro je normanski vojvoda i engleski kralj Vilijam I poznat kao Vilijam Osvajač. Nakon pobede nad kraljem Haroldom u bici kod Hestingsa 1066. postao je kralj Engleske. Tokom njegove vladavine romanizovani Normani počeli su se stapati sa pokorenim Anglosasima u englesku naciju. Uveo je 1085. prvi imovinski katastar.
1513 – U bici protiv Engleza kod Fludena poginuo je škotski kralj Džejms IV zajedno sa nekoliko hiljada Škota, među kojima je bilo gotovo celo plemstvo.
1585 – Rođen je francuski državnik, kardinal Arman Žan di Plesi Rišelje, koji je kao minister kralja Luja XIII (od 1629) vršio stvarnu vlast u Francuskoj i podigao moć francuske krune. Osnovao je 1635. Francusku akademiju.
1737 – Rođen je italijanski lekar i fizičar Luiđi Galvani, koji je 1789, vršeći eksperimente sa žabljim mišićima, otkrio vrstu elektriciteta, koja je kasnije po njemu nazvana galvanski elektricitet.
1772 – Rođen je srpski književnik i pozorišni pisac Joakim Vujić, koji je 1835. u Kragujevcu osnovao prvo srpsko pozorište, gde je prenosio romantičarski duh Evrope prikazujući dela domaćih i stranih autora.
1776 – Američki Kontinentalni kongres uveo je zvaničan naziv države Sjedinjene Američke Države umesto Ujedinjene kolonije.
1894 – Kineski revolucionar Sun Jat-sen osnovao je Društvo za preporod Kine i počeo da organizuje ustanak u Kantonu, nakon poraza Kine u ratu sa Japanom. Ustanak nije uspeo, a učesnici su uhvaćeni i pogubljeni. Sun Jat-sen je uspeo da pobegne iz zemlje i do revolucije 1911. živeo je u inostranstvu.
1898 – Umro je francuski pisac Stefan Malarme uz Remboa i Verlena najznačajniji pesnik frnacuskog simbolizma. Njegova pesma „Popodne jednog fauna“ inspirisala je Debisija da komponuje čuveni preludij.
1901 – Umro je francuski slikar i grafičar Anri Tuluz Lotrek majstor litografije, slikar boema, atmosphere i likova iz pariskog noćnog života na kraju 19. veka.
1914 – U Prvom svetskom ratu okončana je prva velika bitka na Marni u Francuskoj, tokom koje su ukupni nemački gubici procenjeni na 800.000 ljudi. U julu 1918. vođena je druga bitka na Marni i to je bila poslednja nemačka ofanziva u Prvom svetskom ratu.
1944 – Dan nakon ulaska sovjetskih trupa u Bugarsku, bugarski komunisti preuzeli su vlast u zemlji.
1945 – Trupe SAD iskrcale su se na kraju Drugog svetskog rata u Južnoj Koreji, sovjetske su od Japana preuzele Severnu Koreju, a 38. paralela je postala linija podele dveju korejskih država.
1948 – Posle povlačenja sovjetske vojske, na severu korejskog poluostrva proglašena je Narodna Demokratska Republika Koreja sa glavnim gradom Pjongjangom.
1976 – Umro je kineski revolucionar i državnik Mao Cedung (Zedong) jedan od osnivača Komunističke partije Kine, koji je 1949. u Pekingu proglasio Narodnu Republiku Kinu i do smrti bio njen neprikosnoveni lider. Njegove misli i ideje objavljene su u cuvenoj „Crvenoj knjižici“. Godine 1966. pokrenuo je „Veliku proletersku kulturnu revoluciju“ tokom koje je smenjen veliki broj partijskih funkcionera, među kojima i njegovi najbliži saradnici.
1987 – Iračko ratno vazduhoplovstvo započelo je seriju udara na iranske električne centrale i naftna postrojenja.
1991 – Sovjetska republika Tadžikistan proglasila je nezavisnost.
1993 – Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija sporazumeli su se o međusobnom priznanju, otvarajući put ka okončanju sukoba Arapa i Jevreja.
1996 – U tajfunu koji je pogodio priobalna područja ekonomski najrazvijenije kineske provincije Guangdong poginulo je više od 130 ljudi, a hiljade je povređeno.
2001 – Lider avganistanske opozicione „Severne alijanse“ Ahmad Šah Masud, koji je predvodio borbu protiv talibana, smrtno je ranjen u njegovoj kancelariji kada su dva bombaša samoubice aktivirali bombe. Masud je preminuo tri dana kasnije.
2001 – Na predsedničkim izborima u Belorusiji, u mandatu od pet godina, pobedio je Aleksandar Lukašenko, koji se već na toj funkciji nalazi sedam godina.
2003 – Umro je američki naučnik Edvard Teler jedan od tvoraca hidrogenske bombe i jedan od učesnika u projektu Menheten koji je doveo do proizvodnje atomske bombe tokom drugog svetskog rata.
2004 – U Minhenu je počelo suđenje 86-godišnjem Ladislavu Nižnjanskom, optuženom za nacističke zločine 1945. U Čehoslovačkoj, gde je 1962. u odsustvu osuđen na smrt. On je posle Drugog svetskog rata skoro 60 godina neometano živeo u Minhenu gde je radio kao dokumentarista i prevodilac u američkoj radio-stanici Radio Slobodna Evropa. Odlukom suda u Minhenu 2005. pušten je na slobodu u
nedostatku dokaza.
2009 – Umro je Majk Bonđorno popularni TV voditelj i simbol nacionalne televizije RAI. Nazvan „kraljem kviza“ on je bio jedna od omiljenih i najdugovečnijih televizijskih ličnosti u Italiji.

Izvor:

Dnevno.rs

Posted on 9. septembra 2016., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: