Advertisements

Parada Kodžija Jamamure na Animanimi

Na desetom festivalu animiranog filma Animanima, u gradskom Domu kulture, biće prikazana 46 rada iz 23 države sa svih kontinenata, sem Afrike, i još 24 dela u programu za decu, uz niz panoramskih sadržaja. Tako domaćini predstavljaju ovu smotru elektronske umetnosti koja se, evo, odomaćila u Čačku, pa će festival od 7. do 11. septembra poneti naziv desetog, jubilarnog.

plakat

Prvo umetničko ime ovog događaja jeste Kodži Jamamura, režiser iz Japana, koji je sa svojim avangardnim dostignućem „Satijeva parada” predstavljen nedavno u francuskom Anesiju, gde je centar sveta za ovu vrstu filma.

Umetnički direktor festivala u Čačku Milen Alempijević navodi da su dolazak profesora sa Tokijskog univerziteta umetnosti pomogli japanska ambasada i jedna donatorska kuća. U toku festivala kroz poseban program – „Portret jednog animatora” – biće predstavljeni upravo Jamamura i njegova „Satijeva parada”, koja je svetsku premijeru doživela nedavno u Anesiju.

Čačanski festival će 7. septembra u 19.30 u Domu kulture biti otvoren projekcijom filma Lote Rajziger iz 1926. godine – „Avanture princa Ahmeda” – i to „uz pratnju Tomasa Kenera sa zvučnim performansom”, kako to nazivaju domaćini. Oni tvrde da je ove godine prikupljeno više novca za festival, pa je i program sadržajniji.

– Imali smo, zbog prepoznatljivosti, više izvora finansiranja nego ranijih godina, i festival u svom budžetu poseduje 3.437.000 dinara. Po izvorima: 904.000 iz budžeta grada Čačka, 766.000 iz sopstvenih sredstava, 650.000 od Ministarstva kulture (150.000 više nego lane), od „Evroimidža” je deo od 797.000 usmeren ka festivalu, a od donatora je priteklo 320.000 dinara. Ne želim da uvredim nikoga, ali moram da napravim paralelu sa festivalima u našem okruženju. Mi smo znatno siromašniji po finansijama, ali se nadam ne i po programu – rekao je direktor čačanskog Doma kulture Dragojlo Jerotijević.

Umetnički rukovodilac smotre Alempijević saopštio je da su priređivači ove godine odlučili da dodele posebnu zahvalnicu listu „Politika”, zbog izuzetne saradnje i pomoći od prvog festivalskog dana.

Izvor:

Politika

Advertisements

Posted on 5. septembra 2016., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: