Advertisements

Najstariji jezici koji se i dalje govore u svetu

Jezik se menja, evoluira. Menja se iz dana u dan, evoluira iz generacije u generaciju, ne postoji jasna prelomna tačka između jednog jezika i sledećeg jezika koji se razvija iz njega. Pitanje je, postoji li najstariji jezik na svetu i može li se o tome govoriti?

Jezik se razvija zajedno sa čovečanstvom, sa čovekom. Znamo za mrtve jezike, najpoznatiji je latinski. Ali iz njega su se razvili mnogi drugi jezici, tako da, posmatrajući stvari na taj način, da li je latinski mrtav? Srpskohrvatski više ne postoji službeno, on nije zvaničan jezik, ali kao nestandaran jezik on je jezik sporazumevanja među državama bivše Jugoslavije. No, smatra se da postoje jezici koji su stariji od nekih drugih jezika, i mi ćemo vas upoznati sa njima.

Koji su to najstariji jezici?

Koji su to najstariji jezici?

1. Hebrejski – Ovaj jezik je iz svakodnevne upotrebe nestao još između 200. i 400. godine, ali ostao je liturgijski jezik jevrejskog naroda. Međutim, zajedno sa razvojem cionizma, hebrejski je prošao kroz proces oživljavanja tokom 19. i 20. veka,  i postao službeni jezik u Izraelu. Njime se danas služi oko 5 miliona ljudi.

2. Tamilski jezik je govorni jezik za oko 78 miliona ljudi i službeni je jezik Singapura, Šri Lanke i Indije. Ovaj jezik je praktično ostao neizmenjen poslednjih 2500 godina. Zapisi na ovom jeziku se javljaju još od trećeg veka pre nove ere.

3.Litvanski jezik je iz grupe istočnih baltičkih jezika iz porodice indoevropskih jezika. Litvanski je zadržao najviše tragova tog zajedničkog jezika iz kog su nastali skoro svi Evropski jezici. Praindoevropski jezik nije zasigurno postojao, jer nema pisanih tragova, ali većina lingvista smatra da je morao postojati i da je litvanski sačuvao najviše sličnosti sa njim.

4. Islandski pripada severnoj (skandinavskoj) grupi germanskih jezika. Jrzik se razvijao mnogo više izolovano od drugih germanskih jezika tako da je i savremeni islandski jezik sačuvao dosta arhaičnih crta. I danas Islanđani veoma lako čitaju sage pisane vekovima ranije.

 

5. Makedonski jezik pripada grupi slovenskih jezika koja je veoma mlada što se razvoja jezika tiče. Ćirilo i Metodije su došli odnekud sa severa Grčke, verovatno sa teritorije današnje Makedonije, i pošto su uzeli svoj jezik za osnovu, verovatno je da je makedonski danas najbliži onome što je nekad bio crkvenoslovenski koji je tada ustanovljen.

6. Baskijski jezik je prava lingvistička misterija. Njime se govori u delovima Španije i Francuske, nema nikakve veze sa romanskim jezicima niti sa bilo kojom drugom porodicom jezika na svetu. Jedna od teorija jeste da je baskijski jezik jedan koji je preživeo invaziju indoevropskih jezika.

Izvor:

Citymagazine.rs

Advertisements

Posted on 1. septembra 2016., in Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: