Advertisements

Kako žive glumci u Srbiji ako nisu velike zvezde

Filmski susretu Nišu, festival glumaca na koji oni vole da dođu, prošao je. Pitali smo neke od njih kako sastavljaju kraj sa krajem i dobili neke šokantne odgovore. U najgorem položaju su mladi glumci i penzionisani izvođači glumačkih radova. Za mlade nema posla, a penzionisani glumci primaju niske penzije.

Završno veče Filmskih susreta u Nišu

 U Nišu ove godine nije boravilo mnogo glumaca, a dosta onih koji su došli nije želeo da govori o teškom položaju profesije. Glumac Branko Janković, koga najširi auditorijum pamti po ulozi u „Vojnoj akademiji“, rado je pristao da priča o položaju glumaca.

– Nije lako živeti od glume. Ja jurim uloge, nudim se režiserima. I sam radim projekte, uradim neku monodramu. Mora mnogo da se žrtvuje i da se radi da bi glumac mogao da živi od glume. Ipak, to je izazov životu, neka katarza. Ali da bi mogao da preživim, ja imam farmu koza i mini-mlekaru. To je siguran prihod na koji mogu da računam – iskren je Janković.

I njegove mlađe kolege Rastko Vujisić i Andrej Pipović su prinuđene da rade dodatne poslove jer od glumačkih honorara ne mogu da žive.

– Naravno da od onoga što zaradim od glume ne mogu da živim. Moram da radim u šanku i još neke poslove sa strane, kao i da se bavim muzikom da bih mogao sam sebe da izdržavam. Teško je, ali ja sam na početku glumačke profesije. Nadam se da ću nekad moći da živim od glume – priča Vujisić.

Pipović kaže da mesečno od uloga u predstavama najviše može da zaradi 150 evra.

– Trebalo bi mi najmanje još toliko da bih mogao sam da se izdržavam. Zasad živim sa roditeljima, tako da od tog novca i još nekih poslova koji nemaju veze sa glumom mogu da živim – kaže on.

Da su glumci u teškom položaju potvrđuje i Danica Ristovski, prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta.

– Od glumačke plate se teško živi. Ako glumac ima neke angažmane sa strane, onda i može nekako da preživi. Moja plata prvakinje Beogradskog dramskog pozorišta iznosi 66.000 dinara. Od te plate ne može da živi četvoročlana porodica. Šta tek da kažu mlade kolege koje su u pozorištima angažovane honorarno jer je zabranjeno zapošljavanje. Ti glumci po predstavi dobiju 1.500 ili 2.000 dinara. Situacija je još dramatičnija sa penzionisanim glumcima. Međutim, situacija u zemlji je takva i mi glumci moramo da delimo tu sudbinu – priča glumica.

Olivera Viktorović smatra da su u najgorem položaju mladi glumci.

– Veoma je teško svim glumcima, ali je najteže mladim kolegama. Pre svega jer još ne mogu da se zapošljavaju u pozorištima. To je jako loše jer je neprirodno da, recimo, ja igram Juliju – kaže ona.

Priseća se vremena s kraja osamdesetih godina kad je ona završila glumačku akademiju i kad su glumcima nudili angažmane, pa čak i stanove.

– Cela jedna klasa sa Akademije u Novom Sadu otišla je u Sombor i dobila posao u pozorištu u tom grada. I pojedinačno je glumcima nuđeno zaposlenje. To je danas nezamislivo. Zato su mlade kolege u nezavidnom položaju, ali je to cena glumačke profesije – objašnjava Viktorović.

Glumac Igor Damnjanović kaže da je položaj glumaca jako loš jer država iz budžeta odvaja 0,6 odsto za kulturu.

– Sa takvim budžetom nema para za čitavu kulturu. Ne snima se mnogo filmova, nema posla za glumce i oni su prepušteni sami sebi. Ja imam stalni angažman u Prištinskom narodnom pozorištu pa nekako i mogu da obezbedim egzistenciju. Ko nema stalni angažman, zaista je u nezavidnoj situaciji – priča on.

Tragedije slavnih glumaca

Tragedija Ljubivoja Tadića, u čijim stanu je izbio požar u kom mu je stradala sestra, a on i majka zadobili teške povrede, jer mu je struja bila isključena zbog dugova, ili iznenadna smrt Milorada Mandića Mande, posle čega je veći deo javnosti saznao da se godinama borio sa visokim ratama kredita i pri tom brinuo o mnoglačanoj porodici i obnovi pozorišta, dokazi su u kakvom su položaju čak i slavni glumci.

Izvor:

Blic

 

Advertisements

Posted on 30. avgusta 2016., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: