Advertisements

Festival Epske Fantastike Mač i Magija VII

2. oktobra (nedelja) sa početkom od 14h u prostorijama Doma Omladine Beograda, održava se Festival/konvencija fantastike u organiziaciji udruženja “Mač i Magija“ (Sword and Sorcery). Ovog puta konvencija će biti održana u gornjem delu Doma omladine Beograda: Tribine će biti održavane u sali Amerikani, društvene igre će moći da se igraju u maloj sali, dok je za izložbeni deo konvencije predvidjen prostor između.

14184429_10209735990897176_5555940867075640979_n


Pet tribina je predvidjeno za ovaj festival. Na tribinama će se predstavljati nova dela naših autora fantastike, sa mnogobrojnim gostima, zatim biće predavanja koja su posvećena raznim autorima epske fantastike kao i tribina koje su generalno posvećene žanru. Za više informacija pogledajte spisak tribina, predavača i gostiju.

Pored toga u organizaciji kluba iz Beograda C22 i kluba D 20 iz Pančeva posetioci će moći da isprobaju brojne društvene igre na temu fantastike. Standarno, veliki broj izlagača biće prisutan i na ovoj konvenciji.

Što se tiče vizuelnog dela konvencije biće održano tradicinalno Cosplay takmičenje. Ovo puta tema je opšte prirode premda je ova konvencije nije posvećena nekom specijalnom autoru ili delu, tako da je isključivo izbor učesnika u takmičenju u koji od likova fantastike žele da se pojave (knjige, crtani i igrani filmovi, stripovi-sve dolazi u obzir). Naravno, obezbedjene su i nagrade za najkreativnije i najbolje. Postoji manji izuzetak kada je u pitanju cosplay takmičenje jer će poseban segment i nagradni fond biti posvećen vampirima i tribini Miloša Petkovića. O tome nadjite više informacija u tekstu ispod.

Tribine:

Tribina I: Epska fantastika: pisci i njihova dela. (Pored Tolkina i Martina, epska fantastika broji i druge značajne i nadasve zanimljive pisce. Ovo je sjajna prilika da predstavimo još neka imena fantastike i njihove značajne opuse. Za ovu priliku odabrali smo: Michael Moorcock (tvorac popularne hronologije o Elriku i Crnom Maču), Robert E. Howard (poznatiji kao tvorac franšize o Konanu), Robin Hobb (sjajne dve triologije “Krv Kraljeva“ i “Liveship Traders“), Bernard Cornwell (pisac istorijiskih knjiga koje naginju ka fantastici), Stiven Erickson (predstavnik savremene epske fantastike). Autor tribine: Marko Miranović).

Tribina II: Promocija nove knjige (zapravo trilogije Sedam Mačeva) Miloša Petkovića koja obuhvata knjige: Tajna stare vodenice, Poljubac princeze Ildiko i najavu trećeg dela Teslin vremeplov. uz to ide i priča o srpskim i drugim vampirima (Arnaut Pavle, Petar Blagojević, Sava Savanović, Eleonora fon Švarcenberg, Eržebet Batori), kraće rečeno – o motivu vampira u serijalu… Pored autora Miloša Petkovića, govoriće i Aca Seltik, tu će i Ivan Drajzl predstaviti roman „Vinča – Znamenje Bogova“. Uz ovu tribinu biće organizovan i poseban cosplay posvećen vampirima. Za ovaj cosplay nagrade je obezbedila izdavačka kuca Portalibris.

Tribina III: Igra Prestola posle 6. sezone „Šta dalje?“ (U svetlu nove sezone mnoge stvari su razotkrivene,bitke dobijene, polako se slažu kockice, ali neka pitanja i dalje ostaju. Šesta sezona je uglavnom koristila gradju iz predhodnih knjiga, ali, naranvo ima i novih detalja, pored brojnih izmena u odnosu na ponudjenu literaturu. Ova tribina je posvećena događajima i zanimljivostima koji su obeležili šestu sezonu, kao i najavama za sledeću, sedmu. Autori tribine: Lazar Dragojilović, Marko Miranović).

Tribina IV: Epska fantastika i kinematografija (Tokom ove tribine predstavićemo Vam broja kinematografska dela i franšize (animirane i igrane filmove) koje reflektuju spoj epske fantastike i kinematografije. Konan, Igra prestola, Gospodar Prstenova, Let Zmajeva, Hari Poter, Warcraft, Willow su samo najpopularniji filmovi, ali ispod površine, ako se dobro zagrebe, ima još dosta toga manje ili više popularnog ili uspešnog. Autori tribine. Miloš Đurović, Marko Miranović).

Tribina V: Brojni naši autori ostavljaju ozbiljan trag na polju fantastike tako da je red da predstavimo njihova dela. Na ovoj tribina predstavice se: promocija debitantske knjige epske fantastike “Ime Vatre” autora Dimitrija Stevanovića. On će govoriti o serijalu dela: „Mesec kada su zemljom hodali Bogovi“, zatim vezi izmedju realnosti, prakse i fantastike, kosmologiji i svetu, karakteru Sedmorečja ( postavka ličnog settinga sveta- prednosti i mane), inspiracija i uzori (svetske i domaće književnosti), te stanju u svetu fantastike u Srbiji. Pored toga publici će se predstaviti i naš vodeći autor kada je reč o vizuelnom aspektu fantastike Dušan Marković koji je autor brojnih crteža i covera u svetu heavy metal muzike. Tokom njegovo dela tribine moći ćete da se upoznate sa njegovim radom i da, naravno, pogledate brojne njegove autorske radove koji su se već našli na koricama mnogih bendova. Ivan Brankoviću izlazi roman „Projekat Herkules“ koji je nastavak romana „Prometejev dnevnik“ u izdanju Portalibrisa tako da ćete imati prilike da se upoznate i sa ovim piscem i njegovim delima.

Turniri u drustvenim igrama i borbene prezentacije ce biti najavljene narednih dana.

Cena ulaznice: 200 dinara

Izvor:

Ljubitelji fantastike

Advertisements

Posted on 30. avgusta 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: